hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A minimálbér-emelkedés hatása, értékhatárok változása a személyi jövedelemadózásban

  • Lepsényi Mária adószakértő

A minimálbér-emelkedés révén növekednek az szja-törvény által érintett juttatások és kedvezmények összeghatárai is.

Személyi kedvezmény

A személyi kedvezményt az veheti igénybe, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. kormányrendeletben felsorolt betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül. A kedvezmény összege jogosultsági hónaponként a minimálbér – 2023-ban havi bruttó 232 000 forint – egyharmadának száz forintra kerekített összege. A kedvezmény havi összege tehát az idei évben 77 300 forint, ami átszámítva havi 11 600 forint adómegtakarítást jelent.

Belépés sportrendezvényre, vagy kulturális szolgáltatás igénybevétele

Ezen eseményekre szóló belépő/bérlet külön-külön adómentes a minimálbért meg nem haladó mértékben, azaz jogcímenként bruttó 232 000 forint értékben adható adófizetési kötelezettség nélkül.

Nappali tagozatos hallgatók, ösztöndíjasok

Mentes a személyi jövedelemadó alól a nappali tagozatos hallgatók részére a gyakorlati képzés idejére – duális képzés esetén az elméleti és a gyakorlati képzés idejére – kifizetett juttatás értékéből havonta a havi minimálbért meg nem haladó rész, tehát 232 ezer forint.

Kis (csekély értékű) ajándék értékének emelkedése

Egyes meghatározott juttatásnak minősül az évente egyszer adható csekély értékű ajándék, melynek értéke legfeljebb a minimálbér 10 százaléka lehet, ami 2023-ban 23 200 forint.

Céges ajándék

A céges rendezvénnyel összefüggésben adott, a minimálbér 25 százalékát meg nem haladó értékű ajándéktárgy értéke legfeljebb 58 ezer forint lehet 2023-ban.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben az egyéb más juttatásra, atipikus foglalkoztatási formák esetén nyújtott költségtérítésre vonatkozó releváns összeghatárokat is ismertetjük.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély megbízása oktatásra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Biztosítási díj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Alapítvány megszűnés bevallásai

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1