hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

25 év alattiak szja-mentessége – Mi várható?

  • adozona.hu

Orbán Viktor miniszterelnök nemrégiben egy rádióinterjúban jelentette be, hogy 2022. január 1-jétől a 25 évnél fiatalabb munkavállalók esetében a kormány teljes személyijövedelemadó-mentességet ad. Bár a részletek egyelőre nem ismertek, a rendelkezésre álló információk alapján a témával kapcsolatban Radnai Károly, az Andersen Adótanácsadó Zrt. vezérigazgatója a Trend FM Rádió reggeli műsorában nyilatkozott.

A kormányfő szerint az szja-elengedés éves szinten hozzávetőlegesen 130–150 milliárd forint kiesést okoz majd a központi költségvetésnek. Gyakorlatilag ez az egyetlen biztos támpont, amiből következtetni lehet a tervezett intézkedés volumenére és részleteire, számos kérdés azonban továbbra is nyitva áll. Ezekre próbálunk meg választ adni az Andersen Magyarország az alábbiakban.

Csak arra a jövedelemre fog vonatkozni majd a kedvezmény, amely munkaviszonyból származik?

Ez lenne a logikus. Amikor a négygyermekes családanyák szja-mentességét bevezették, a döntéshozók egyértelművé tették, hogy az csak a foglalkoztatási viszonyból származó jövedelemre vonatkozik. Tehát ha a családanyának egyéb forrásból, például ingatlanértékesítésből vagy osztalékfizetésből származó jövedelme keletkezik, azok után meg kell fizetnie a személyi jövedelemadót. Várhatóan hasonló elv mentén fogják megalkotni a 25 év alatti fiatalokra is a szabályokat.

Kombinálni lehet-e majd az szja-mentességet más kedvezményekkel?

A kormányfő nyilatkozatát szakmai körökben kétféleképpen értelmezik. Az egyik értelmezés szerint kizárólag szja-mentességről van szó, a másik szerint az adómentesség mellett járulékmentességről is. A kettő között meglehetősen nagy különbség van a költségvetésre gyakorolt hatás és a családi adókedvezmény számítása szempontjából. Mert abban az esetben, ha valakinek nem volt eddig elég az szja-kötelezettsége, akkor a magánszemély által fizetendő egyéni járulékok terhére még szintén igénybe vehetett családi adókedvezményt. Ha tehát csak szja-mentességről beszélünk, akkor ez a módszer továbbra is működhet, ha viszont járulékmentességgel is párosul, akkor már nem lesz miből érvényesíteni a többlet kedvezményt.

Ha a 130–150 milliárdos költségvetési terhet vesszük alapul, melyik változat lehet reálisabb?

Az adómentesség mellett járulékmentességet is feltételező változathoz képest a kizárólag szja-mentesség körülbelül harmadakkora bevételkiesést jelent a költségvetésnek. Ez az arány könnyen levezethető az adó- és járulékkulcsokból is, hiszen a 15 százalékos szja mellett a szociális hozzájárulási adó 15,5 százalékos, az egyéni járulékok pedig összességében kb. 18 százalékos terhet képviselnek.

A kormányfő által említett 130–150 milliárd forint a kizárólag szja-mentességet jelentő változatot valószínűsíti, bár a számítást nehéz ellenőrizni az érintett korosztályra jellemző demográfiai viszonyok összetettsége és a rendelkezésre álló publikus adatok pontatlanága miatt. A képletet ráadásul a koronavírus-járvány előre nem becsülhető hatásai is bonyolítják.

Az szja-mentesség eredményezheti-e a fiatalok nagyobb arányú foglalkoztatását?

Biztos, hogy a tervezett intézkedésnek lesz ilyen irányú hatása, de csodát ebből a szempontból ne várjunk tőle! Nyilvánvaló, hogy a 25 év alatti munkavállalók nettó fizetése emelkedni fog, ami nagyobb mozgásteret ad a munkáltatóknak, hogy vonzóbb bércsomagot kínáljanak számukra. Önmagában azonban ez az intézkedés nem csökkenti a munkaviszonyhoz kapcsolódó költségeiket, és nem teszi őket motiválttá abban, hogy az egyébként fekete foglalkoztatási viszonyaikat átalakítsák és kifehérítsék.

Milyen intézkedések segítenék elő hatékonyabban a fiatalok nagyobb arányú foglalkoztatását?

A munkáltatók által fizetett járulékok csökkentése célszerűbb megoldás lenne, ez tenné őket igazán érdekeltté a fiatalok alkalmazásában. A nyugdíjasok esetében a járulékmentesség 2019 eleji bevezetése egyértelműen azt eredményezte, hogy a munkáltatók nagyobb arányban kezdték el foglalkoztatni őket, elsősorban azokon a területeken, ahol munkaerőhiány volt tapasztalható.

Milyen egyéb hatása lehet a 25 év alattiakra érvényes szja-mentesség bevezetésének?

A negatív hatások között említhető, hogy mindenképpen torzítani fogja a munkaerőpiaci viszonyokat az a furcsa helyzet, hogy 25 év alatt többet lehet majd keresni, mint 25 év felett. Szakmailag az is visszalépésnek tekinthető, hogy az eddig rendkívül koherens, egykulcsos szja-rendszer gyakorlatilag kétkulcsossá válik.

Pozitívum viszont, hogy a fizetések emelkedése várhatóan több olyan fiatalt tarthat itthon, aki külföldi munkavállalásban gondolkodik. Az intézkedés ilyen irányú hatását valószínűleg egyértelműen ki lehet majd mutatni.

Rendelje meg webáruházunkban most 10% kiadói kedvezménnyel "Adómegtakarítási lehetőségek" című kiadványunkat!
Kiadványunkban arra vállalkoztunk, hogy hasznos tanácsokkal mutassuk be az egyes adócsökkentést eredményező ügyleteket és eljárásokat. Ügyelve arra, hogy a felkínált lehetőségek és javaslatok mindig megfeleljenek a jogszabályok szellemiségének.

A fiatalok szja-mentessége közelebb hozhatja az egyszámjegyű szja bevezetését?

Szoros összefüggés nem áll fenn a két intézkedés között. A Pénzügyminisztérium hosszú évek óta azt hangoztatja, hogy az egyszámjegyű szja bevezetése akkor valósítható meg, ha azt a költségvetési folyamatok lehetővé teszik. A koronavírus-járvány okozta negatív gazdasági hatások miatt rövid- és középtávon valószínűleg nem számolhatunk ezzel a lehetőséggel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close