Tagi kölcsön visszafizetése természetben, majd annak adományozása

  • adozona.hu

Megszüntetné részesedését egy sportvállalkozás egyik tulajdonosa, a tagi kölcsönét a cég sporteszközzel fizetné meg. A volt tulajdonos az eszközöket egy egyesületnek adományozná. Milyen következményekkel járnak ezek az ügyletek? Olvasónk kérdéseire Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Van egy sportvállalkozás, melyből az egyik tulajdonos szeretne kiszállni. Azonban van bent tagi kölcsöne, és a sporteszközökkel gondolták a tagi kölcsön rendezését. Az első kérdésem az lenne, hogy ez működhet-e így? (Ha igen, van ennek bármi adókövetkezménye, vagy bármi következménye, hogy nem pénzben, hanem tárgyi eszközzel történik a kölcsön visszafizetése?) Illetve ezeket a tárgyi eszközöket ezt követően az egyesületébe szeretné adományozni. A kérdés is itt is ugyanaz, hogy van-e ennek bármi akadálya, következménye az adományozóra, vagy az egyesületre nézve?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kötelezettség teljesíthető természetben is (például sporteszközökkel). Ez esetben az elszámolás a következő:

A sportvállalkozás eladja az eszközöket a kilépni szándékozó tulajdonosnak. Ha ezen eszközöket a készletek között tartja nyilván, akkor az ellenértéket árbevételként mutatja ki a követeléssel szemben. Ha az eladott eszköz tárgyi eszköznek minősül, akkor a könyv szerinti értéket meghaladó összeget a sportvállalkozásnak egyéb bevételként kell kimutatni a számviteli törvény (Szt.) 77. § (3) bekezdés e) pont szerint, a könyv szerinti érték ellenértéket meghaladó részét egyéb ráfordításként kell könyvelni az Szt. 81. § (3) bekezdés c) pont szerint. Majd a sportszervállalkozás az értékesítés miatt keletkező követelését és a kötelezettségét egymással összevezetve – ha azok azonosak – mind a kettőt megszünteti. Ha a követelés és a kötelezettség összege nem azonos, a különbözetet pénzben kell rendezni, és ilyen esetben az érinti az eredményt és az adóalapot. A társaságiadó-alapot az ügylet akkor is érintheti, ha az átadott (eladott) eszköz tárgyi eszköznek minősül és annak könyv szerinti és számított nyilvántartási értéke nem azonos.

A tulajdonos a követelése ellenében kapott eszközöket az egyesülése részére átadhatja ellenérték nélkül. Ennek során azonban figyelemmel kell lenni az Szt. – illetve a számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezetek beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 479/2016 kormányrendelet, a Taotörvény, az áfatörvény és a civiltörvény – előírásaira. Ezen jogszabályok közül az Szt. – többek között – előírja, hogy a térítés nélkül átadott eszközök (a részesedések, az értékpapírok, a befektetett pénzügyi eszközök között kimutatott kölcsönök és a vásárolt követelések kivételével) nyilvántartás szerinti értékét, a felszámított, az átvevő által meg nem térített általános forgalmi adóval növelt összegben egyéb ráfordításként kell elszámolni (Szt. 81. § (2) bekezdés p) pont). Az egyesületnél pedig

♦ kettős könyvvitel vezetése esetén – egyéb bevételként kell elszámolni, de halasztott bevételként időbelileg el kell határolni a térítés nélkül – visszaadási kötelezettség nélkül – átvett, az ajándékként, a hagyatékként kapott, a többletként fellelt, részesedésnek vagy értékpapírnak nem minősülő eszközök piaci (illetve jogszabály eltérő rendelkezése esetén a jogszabály szerinti) értékét az Szt. 77. § (4) bekezdés c) pont szerint, majd a költség elszámolásakor az elhatárolást meg kell szüntetni ugyancsak egyéb bevétel elszámolása mellett [Szt, 45. § (2) , 77. § (4a)],

♦ egyszeres könyvvitel vezetése esetén pedig adóköteles bevételként kell elszámolni a térítés nélkül átvett olyan eszköz értékét, amelyeket az Szt. 77. §-a szerint egyéb bevételként kell elszámolni, kivéve, ha a juttatás a civiltörvény 2. § 1. pontja szerint adománynak minősül.

A Taotörvény előírása szerint a tulajdonosnál – ha a Tao alanya – a térítés nélküli átadás akkor biztosan elismert költség, ha az egyesület közhasznú szervezet és a támogató részére kiadja a Taotörvény 3. számú melléklet B) fejezet 17. pont szerinti igazolást. Ez esetben az átadott eszköz könyv szerinti értékének 20 százaléka, legfeljebb az adózás előtti nyereség a Taotörvény 7. § (1) bekezdés za) pont alapján, a Taotörvény 7. § (7) bekezdés szerinti igazolás birtokában külön is csökkenti az adóalapot. Ha az egyesület nem közhasznú szervezet, akkor a támogatónál a térítés nélküli átadás miatt elszámolt ráfordítás akkor elismert (akkor nem növel adóalapot), ha az egyesület a Taotörvény 3. számú melléklet A) fejezet 13. pont szerinti nyilatkozatot átadja a támogatónak.

Vizsgálni kell azt is, hogy a térítés nélküli átadásra számolni kell-e általános forgalmi adóval, figyelemmel az áfatörvény 11. § (1) és (3) bekezdésére, illetve a 259. § 9/A pontjában foglaltakra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Évközben átalányadóról szja-ra váltás

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs