adozona.hu
A könyvelők rémálma: így számolja el a munkahelyi étkeztetést – táblázat!
//adozona.hu/szamvitel/Igy_kell_konyvelni_a_munkahelyi_etkeztetest_8M9IJ2
A könyvelők rémálma: így számolja el a munkahelyi étkeztetést – táblázat!
Nem kis plusz feladatot ró a könyvelőre, ha a cég saját konyha üzemeltetésével biztosítja dolgozói étkeztetését. Még izgalmasabb a helyzet akkor, ha a szóban forgó munkaadó vendéglátással foglalkozik, és a felmerülő költségeket meg kell osztania ezen tevékenységével, illetve a munkavállalók étkeztetésével kapcsolatban felmerült tételekre. Az alábbiakban ehhez adunk támpontokat.
A Jó Cimborák Vendéglátó Kft. konyhája nem kizárólagosan az étterem vendégeit látja el, hanem biztosítja munkavállalói – létszámuk 5 fő – térítésmentes étkeztetését. Kérdés: hogyan kell elszámolni ennek a költségeit?
A saját konyhán történő étkeztetés közvetlen költsége
– a saját konyha üzemeltetésének (működtetésének, fenntartásának) költségeiből, továbbá
– az étkeztetés költségeiből tevődik össze.
Ezeket (elsődlegesen) az 5. Költségnemek számlaosztály számláin kell elszámolni. (A 6-7. számlaosztály számláit a vállalkozások jelentős többsége nem alkalmazza, így másodlagos elszámolásként sem részletezem az e számlákhoz kapcsolódó könyvelési tételeket.)
OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben példákkal, táblázatokkal részletesen bemutatjuk a könyvviteli elszámolás menetét, valamint a kapcsolódó közteherfizetésre vonatkozó tudnivalókat.
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
Hozzászólások (1)
Az áfa alapja nem ténylegesen felmerült kiadás (szemben a piaci árral)? Áfa tv. 69.§.