hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csak az ingatlan maradt végelszámoláskor? Ez a teendő

  • adozona.hu

Társaságiadó-kötelezettséget eredményez-e, ha végelszámoláskor a céges ingatlan piaci értéke magasabb, mint a könyv szerinti értéke? Mi a teendő, ha a tagoknak jutó ingatlan után szja- és ehofizetési kötelezettség keletkezik, de – mivel csak az ingatlan áll rendelkezésre – nincsen pénzlevonási lehetőség? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt. "Tudomásunk szerint a végelszámolás során – amit vagyonfelosztási javaslattal megkap a két tag – a bt.-ben lévő ingatlant piaci értéken kell szerepeltetni.

Az ingatlan könyv szerinti értéke 7 millió forint, a piaci értéke (értékbecsléssel) 18 millió forint. A kettő közötti különbözetet a T12 Ingatlan - K417 Értékelési tartalék könyvelési tétellel rögzítjük.

1.)  Ez a 11 millió forint eredményez-e társaságiadó-kötelezettséget, vagyis át kell-e könyvelnünk az értékelési tartalékból az egyéb bevételek közé?

Ha igen, van-e esetleg adózás előtti eredményt csökkentő tétel, ami módosítja ezt, vagy ez mindenképpen a bevételekhez hasonló módon fog adózni?

2.) A tagoknak jutó ingatlan után szja- (15 százalék) és eho- (450 ezer forintig) fizetési kötelezettség keletkezik, de ha nincsen pénzlevonási lehetőség (csak az ingatlan áll rendelkezésre) az adóra, mivel nem kerül értékesítésre az ingatlan, akkor a magánszemély tagoknak be kell-e fizetniük a saját pénzükből az adó összegét, hogy azt el lehessen utalni a NAV felé?

El lehet valamelyik adótól tekinteni úgy, hogy nem kerül levonásra, hanem a végelszámolás lezárása után a magánszemély rendezi azt a NAV felé?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A végelszámolás számviteli feladatairól szóló 72/2006. (IV. 3.) Korm. rendelet (72-es rendelet) előírása szerint a végelszámolás befejezésekor a gazdálkodó könyvviteli nyilvántartásaiban szereplő ingatlan piaci értéke és a könyv szerinti értéke közötti – nyereség jellegű – különbözetet az egyéb bevételek között kell – a könyvviteli számlák zárása előtt – elszámolni.

E bevételhez (ha ráfordítás lenne, a ráfordításhoz) adózás előtti eredménymódosítás nem kapcsolódik, azaz a megszűnő társaságnál e nyereség része lesz az adóalapnak.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) a jogutód nélküli megszűnés miatt vállalkozásból kivont jövedelem alapján fizetendő adóra vonatkozóan a következőképpen rendelkezik:

A belföldi székhelyű társas vállalkozás jogutód nélküli megszűnése, cégbejegyzése iránti kérelem elutasítása és cégbejegyzése iránti eljárás megszüntetése esetén az adót a társas vállalkozás a jövedelemszerzés időpontjára megállapítja, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.)  előírásai szerint bevallja és – akkor is, ha a levonásra bármely okból nem kerülhet sor – megfizeti; a kifizető a magánszemély helyett megfizetett, bevallott adót beszámíthatja a magánszeméllyel szembeni kötelezettségébe. Arról nincs rendelkezés, hogy kötelezettség hiányában mi az eljárás, de nyilván előírja követelésként a magánszeméllyel szemben.

Ha az egészségügyi hozzájárulás levonására nincs lehetőség, akkor azt a magánszemély állapítja meg, fizeti meg és vallja be. A befizetés a negyedévet követő hó 12-éig esedékes, és a tárgyévre vonatkozó bevallásban kell bevallani. [72-es rendelet 7. § (2) bekezdés, Szja tv. 15. § (4) bekezdés, Szja tv. 68. § (10) bekezdés, Eho 11. § (2) és (8) bekezdés, Art. 2. számú melléklet 1/A/c pont]
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelőként termőföld értékesítése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Áfaarányosítás őstermelő esetében

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Üzletrészeladás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close