hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csak az ingatlan maradt végelszámoláskor? Ez a teendő

  • adozona.hu

Társaságiadó-kötelezettséget eredményez-e, ha végelszámoláskor a céges ingatlan piaci értéke magasabb, mint a könyv szerinti értéke? Mi a teendő, ha a tagoknak jutó ingatlan után szja- és ehofizetési kötelezettség keletkezik, de – mivel csak az ingatlan áll rendelkezésre – nincsen pénzlevonási lehetőség? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt. "Tudomásunk szerint a végelszámolás során – amit vagyonfelosztási javaslattal megkap a két tag – a bt.-ben lévő ingatlant piaci értéken kell szerepeltetni.

Az ingatlan könyv szerinti értéke 7 millió forint, a piaci értéke (értékbecsléssel) 18 millió forint. A kettő közötti különbözetet a T12 Ingatlan - K417 Értékelési tartalék könyvelési tétellel rögzítjük.

1.)  Ez a 11 millió forint eredményez-e társaságiadó-kötelezettséget, vagyis át kell-e könyvelnünk az értékelési tartalékból az egyéb bevételek közé?

Ha igen, van-e esetleg adózás előtti eredményt csökkentő tétel, ami módosítja ezt, vagy ez mindenképpen a bevételekhez hasonló módon fog adózni?

2.) A tagoknak jutó ingatlan után szja- (15 százalék) és eho- (450 ezer forintig) fizetési kötelezettség keletkezik, de ha nincsen pénzlevonási lehetőség (csak az ingatlan áll rendelkezésre) az adóra, mivel nem kerül értékesítésre az ingatlan, akkor a magánszemély tagoknak be kell-e fizetniük a saját pénzükből az adó összegét, hogy azt el lehessen utalni a NAV felé?

El lehet valamelyik adótól tekinteni úgy, hogy nem kerül levonásra, hanem a végelszámolás lezárása után a magánszemély rendezi azt a NAV felé?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A végelszámolás számviteli feladatairól szóló 72/2006. (IV. 3.) Korm. rendelet (72-es rendelet) előírása szerint a végelszámolás befejezésekor a gazdálkodó könyvviteli nyilvántartásaiban szereplő ingatlan piaci értéke és a könyv szerinti értéke közötti – nyereség jellegű – különbözetet az egyéb bevételek között kell – a könyvviteli számlák zárása előtt – elszámolni.

E bevételhez (ha ráfordítás lenne, a ráfordításhoz) adózás előtti eredménymódosítás nem kapcsolódik, azaz a megszűnő társaságnál e nyereség része lesz az adóalapnak.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) a jogutód nélküli megszűnés miatt vállalkozásból kivont jövedelem alapján fizetendő adóra vonatkozóan a következőképpen rendelkezik:

A belföldi székhelyű társas vállalkozás jogutód nélküli megszűnése, cégbejegyzése iránti kérelem elutasítása és cégbejegyzése iránti eljárás megszüntetése esetén az adót a társas vállalkozás a jövedelemszerzés időpontjára megállapítja, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.)  előírásai szerint bevallja és – akkor is, ha a levonásra bármely okból nem kerülhet sor – megfizeti; a kifizető a magánszemély helyett megfizetett, bevallott adót beszámíthatja a magánszeméllyel szembeni kötelezettségébe. Arról nincs rendelkezés, hogy kötelezettség hiányában mi az eljárás, de nyilván előírja követelésként a magánszeméllyel szemben.

Ha az egészségügyi hozzájárulás levonására nincs lehetőség, akkor azt a magánszemély állapítja meg, fizeti meg és vallja be. A befizetés a negyedévet követő hó 12-éig esedékes, és a tárgyévre vonatkozó bevallásban kell bevallani. [72-es rendelet 7. § (2) bekezdés, Szja tv. 15. § (4) bekezdés, Szja tv. 68. § (10) bekezdés, Eho 11. § (2) és (8) bekezdés, Art. 2. számú melléklet 1/A/c pont]
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close