hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Évek óta nem működik a cég, hogyan lehet végelszámolni?

  • adozona.hu
2

2016 decemberében alakult egyszemélyes kft. 2018. április 1-jén végelszámolást jelentett be. A kft. a 2016., 2017., 2018. években semmilyen tevékenységet nem folytatott, nem volt bevétele és költsége sem. A könyvelő a mai napig nem készítette el a végelszámolással kapcsolatos iratokat, beszámolókat. (A végelszámoló az ügyvezető, aki egyben a tulajdonosa is a kft.-nek.) Hogyan lehet befejezni a kft. működését? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (Cég tv.) előírása szerint a végelszámolás egyszerűsített módon akkor történhet, ha a cég megfelel a következő feltételeknek:

a) nem kötelezett a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) szerinti könyvvizsgálatra, és

b) a végelszámolás befejeződik a végelszámolása kezdő időpontjától számított 150 napon belül.

Az egyszerűsített végelszámolás megindítását a NAV-hoz kell bejelenteni a ’T201T jelzésű nyomtatványon. A cégbíróság a NAV elektronikus értesítése alapján jegyzi be a cégjegyzékbe a cégnévnek végelszámolásra utaló toldattal való módosítását és az egyszerűsített végelszámolás kezdő időpontját, illetve teszi közzé a Cégközlönyben a közleményt, benne – többek között – a hitelezőknek szóló felhívást, hogy követeléseiket a közzétételtől számított 40 napon jelentsék a végelszámolónak. A végelszámolás befejezését is a NAV-hoz kell bejelenteni szintén a ’T201T nyomtatványon.

Egyszerűsített végelszámolás esetén is kell tevékenységet lezáró, illetve a végelszámolás befejezésekor záró beszámolót készíteni a végelszámolás számviteli feladatairól szóló 72/2006. számú kormányrendelet szerint. Be kell adni a soron kívüli adóbevallásokat az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) előírása szerint.  A törvény alapján soron kívüli bevallást kell benyújtani az adózónak, ha

a) végelszámolás kezdetekor a végelszámolás kezdő napját megelőző nappal, a végelszámolás kezdő napját követő 30 napon belül;

b) végelszámolás befejezésekor a végelszámolást lezáró beszámoló letétbe helyezésére és közzétételére előírt határidőben, a közzétételre való megküldéssel egyidejűleg.

[A Cég tv. 114-115/A.§, Szt. 155. §, kormányrendelet 3. §, 7. §, Art. 53. §]

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Pölsöskei Pálné

Köszönöm a kérdező nevében a felajánlott segítséget. Azért ajánlottam neki az egyszerűsített végelszámolást, mert az - amint a nevében is szerepel - valóban egyszerűbb.

Ruszin Zsolt

A válasz jó (bár hiányos), azonban a kérdésben nem az egyszerűsített végelszámolásról érdeklődnek...

Szegény kérdező az ilyen válasz kapcsán még jobban összezavarodhat. A végelszámolás csavaros, tájékozottnak kell lenni és ismerni kell az összes eljárási lépést. Szívesen segítek a kérdezőnek. Az elérhetőségeim közismertek.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Külföldi ügyvezető – EGYKE

Kocsis Zoltán Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close