hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Esettanulmány a térítés nélkül átadott eszközökről és a kapcsolódó nyilatkozatokról

  • Kerényi Máté Fülöp, az Adótanácsadók Egyesületének szervezetfejlesztési alelnöke

Cikkünkben egy furcsa, disszonáns helyzetre hívjuk fel a figyelmet a térítés nélkül átadott eszközök számviteli és adójogi kezelésével kapcsolatban.

Ingatlanos Kft. 200 millió forint könyv szerinti értékű, piaci értéken körülbelül 250 millió forint értékű ingatlanvagyonnal (eladásra tartott telkekkel) rendelkezik. Ingatlanos Kft. 2020-ban térítés nélkül átadta ingatlanvagyonát Vagyonkezelő Kft-nek, amely tranzakcióhoz az alábbi számviteli elszámolásai kapcsolódnak. (Az ügylet Áfa vonzatától eltekintünk.)

T 86 Egyéb ráfordítások           K 2 Áruk                                   200 millió Ft

Vagyonkezelő Kft. számviteli elszámolásai az alábbiak szerint alakulnak:

T 2 Áruk                                 K 96 Egyéb bevételek                250 millió Ft
T 96 Egyéb bevételek            K 483 Halasztott bevételek        250 millió Ft

társasági adóról szóló törvény (Tao.) 8. paragrafus (1) bekezdésének d) pontja szerint az adózás előtti eredményt növeli „az a költségként, ráfordításként elszámolt, az adózás előtti eredmény csökkenéseként számításba vett összeg – ideértve az immateriális javak és tárgyi eszközök értékcsökkenési leírását is –, amely nincs összefüggésben a vállalkozási, a bevételszerző tevékenységgel, különös tekintettel a 3. számú mellékletben foglaltakra.

A Tao. 3. számú mellékletének 13. pontja szerint nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költség az adózó által az adóévben térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értéke, ha az adózó nem rendelkezik a juttatásban részesülő nyilatkozatával, amely szerint

1) a juttatás adóévében a juttatást az eredményében bevételként elszámolta és

2) az adózás előtti eredménye, adóalapja e juttatás következtében elszámolt bevétel nélkül számítva nem lesz negatív, továbbá

3) az e bevételre jutó társasági adót megfizeti, amelyet a társaságiadó-bevallás elkészítését követően nyilatkozat útján igazol.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségnek minősülhet-e a telkek térítés nélküli átadása, ha a fenti – számviteli törvénynek megfelelő – elszámolások szerint Vagyonkezelő az egyéb bevételek között elszámolja a kapott telkek piaci értékét, majd ugyanezen összeggel rögtön csökkenti is egyéb bevételeit, így az ügylet – tárgyévi – bevételekre (és adóalapra) gyakorolt hatása nulla? Tud-e jogszerűen olyan nyilatkozatot adni Vagyonkezelő Kft., amely szerint „a juttatás adóévében a juttatást az eredményében bevételként elszámolta, továbbá az e bevételre jutó társasági adót megfizeti”?

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close