hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Értékcsökkenés elszámolása pénzügyi lízingnél mikrogazdálkodóknak

  • adozona.hu

Hogyan számolhatnak el értékcsökkenést személygépkocsi lízingje esetén a mikrogazdálkodói beszámolót készítő vállalkozások? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, adó- és könyvviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

A vállalkozás 2014-ben személygépkocsit lízingelt, nyíltvégű pénzügyi lízinggel. Mikrogazdálkodói beszámolót készít. A személygépkocsi-lízing futamideje 2 év, így az értékcsökkenés 1/24 rész havonta. Azonban a mikrogazdálkodói beszámolónál a tao szerinti értékcsökkenést lehet alkalmazni. Hogyan történik az értékcsökkenés elszámolása 2014-ben?

Szakértőnk válaszának elején leszögezte, hogy feltételezi, a vállalkozás a leírt ügylet esetében eleget tesz az új Ptk. pénzügyi lízinggel kapcsolatos előírásainak. A mikrogazdálkodóknak is alapvetően a számviteli törvény előírásai alapján kell elszámolniuk a tárgyi eszközök bekerülési (beszerzési, illetve előállítási) értékének tervezett csökkenését, az alábbi – lényeges – eltérésekkel.

Az értékcsökkenési leírást a tárgyi eszköz üzembe helyezése napjától az állományból való kivezetése (ideértve a forgóeszközök közé való átsorolást is) napjáig kell időarányosan (kivéve az itt is megengedett egyösszegű leírás esetét) elszámolni, azaz az értékcsökkenési leírást azon napokra arányosan kell meghatározni, amely napokon az eszköz állományban volt.

Viszont a tárgyi eszközök terv szerinti értékcsökkenésének meghatározásánál maradványérték nem állapítható meg, így a teljes bekerülési (bruttó) érték költségként leírandó, feltéve, hogy az adott eszköz nem tartozik abba a körbe, amelyekre a számviteli törvény szerint nem lehet terv szerinti értékcsökkenést elszámolni.

Csak a maradványértékkel nem csökkentett, bruttó érték alapján és csak lineáris, időarányos módszer (illetve a használatbavételkor egy összegben elszámolt terv szerinti értékcsökkenés módszere) alkalmazható.

Továbbá a tárgyi eszközöknél – az ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogok kivételével – az évenként elszámolandó értékcsökkenés meghatározása során a társasági adó megállapításánál figyelembe vett leírási kulcsokat kell alkalmazni, ahogyan arra a kérdező is utal.

Ez azt jelenti, hogy a számviteli és az adótörvény szerinti értékcsökkenés megegyezik – a kérdésben említett személygépkocsi esetében is –, így az azonos nyilvántartás alapján számolható el mindkét törvény alapján.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close