hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A veszteség az veszteség – Értékvesztett hatósági áras termékek és banki csőd

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő

Az értékvesztés szó hallatán általában valamilyen fizikai behatásra – beázott, kigyulladt a raktár, sérült a készlet – vagy követelések kapcsán az üzleti partner pénzügyi nehézségeire gondolunk. Pedig a hatósági ár, vagy adott esetben a bank csődje is állhat a háttérben – az alábbi esetek ezt példázzák.

Egy kereskedelmi tevékenységet folytató gazdasági társaság hatósági áras termékeket is értékesít. A hatósági szabályozás miatt e termékek beszerzési ára magasabb, mint az eladási áruk, emiatt a cég veszteséggel értékesíti azokat. A társaság ezeket a készleteket is beszerzési áron tartja nyilván. Adódik a kérdés: az év végén (december 31-én) meglévő hatósági áras árukészletre kell-e majd értékvesztést elszámolniuk?

A választ a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (számviteli törvény) 56. §-a adja meg, mert a hatósági áras termékek esetében is a  törvénynek az értékvesztés elszámolására vonatkozó rendelkezései szerint kell eljárni:

a) ha a vásárolt készlet (anyag, áru) bekerülési (beszerzési), illetve könyv szerinti értéke jelentősen és tartósan magasabb, mint a mérlegkészítéskor ismert tényleges piaci értéke, akkor azt a mérlegben a tényleges piaci értéken (…) kell kimutatni, a készlet értékét a különbözetnek értékvesztéskénti elszámolásával kell csökkenteni;

b) a vásárolt készlet bekerülési (beszerzési), illetve könyv szerinti értékét az előzőekben részletezetteken túlmenően, csökkentetten kell a mérlegben szerepeltetni, ha a készlet a vonatkozó előírásoknak (szabvány, szállítási feltétel, szakmai előírás stb.), illetve eredeti rendeltetésének nem felel meg, ha megrongálódott, ha felhasználása, értékesítése kétségessé vált, ha feleslegessé vált;

c) a készlet értékének csökkentését – a különbözetnek értékvesztéskénti elszámolásával addig a mértékig kell elvégezni, hogy a készlet a használhatóságnak (az értékesíthetőségnek) megfelelő, mérlegkészítéskor, illetve a minősítés elvégzésekor érvényes (ismert) piaci értéken (legalább haszonanyagáron, illetve hulladékértéken) szerepeljen a mérlegben.

Olvassa el számviteli témában az Adózóna Adócsomag: változások a számviteli törvényben, valamint Beolvadásos kiválás, beolvadásos különválás: gyakorlati példával című írásait is, illetve rendelje meg Speciális esetek a számvitelben című sorozatunk kiadványait kiadói kedvezménnyel!

A fentiek szerinti értékvesztés összege a – fajlagosan kis értékű – készleteknél a vállalkozó által kialakított készletcsoportok könyv szerinti értékének arányában is meghatározható. Ha a készlet piaci értéke jelentősen és tartósan meghaladja a könyv szerinti értékét, a különbözettel a korábban elszámolt értékvesztést visszaírással csökkenteni kell. [Az értékvesztés visszaírásával a készlet könyv szerinti értéke nem haladhatja meg a 62. § (2)–(3) bekezdése szerinti bekerülési értéket.]

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a részleteket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély ingatlan bérbeadása és az áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Üzletértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31