Beolvadásos kiválás, beolvadásos különválás: gyakorlati példával

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Egyre gyakoribb a szervezeti változásnak a beolvadásos kiválás, vagy – ritkábban – beolvadásos különválás formája. A cikk az ezzel kapcsolatos ismereteket fogalmazza meg.

A Ptk. előírása szerint [3:45. § (2)–(3) bekezdés] a jogi személy kiválással vagy különválással úgy is szétválhat, hogy
a) a kiváló tag a jogi személy vagyonának egy részével már működő jogi személyhez mint jogutódhoz csatlakozik (beolvadásos kiválás),
b) a különváló tagok a jogi személy vagyonának rájuk eső részével különböző, már működő jogi személyekhez mint jogutódokhoz csatlakoznak (beolvadásos különválás).

Számviteli témában további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

Beolvadásos kiválás és beolvadásos különválás esetén a döntéshozó szerv szétválásról szóló döntéséhez annak a jogi személynek a hozzájárulása is szükséges, amelybe a kiváló vagy különváló tagok beolvadnak.

A jellemzője e szervezeti változás(ok)nak, hogy a kiválással/különválással jogilag nem jön (nem jönnek) létre új jogi személy(ek), ezen aktushoz nem kötődik cégbírósági bejegyzés.

Az Szt. előírása szerint azonban [136. § (10) bekezdés] beolvadásos kiválás és beolvadásos különválás esetén a vagyonmérlegek (az azokat alátámasztó vagyonleltárak) elkészítése során a kiválás és a különválás szabályait és a beolvadás szabályait is megfelelően alkalmazni kell. Az Szt. előírásainak történő megfelelés a következőket jelenti.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a vagyonmérleget hogy kell elkészíteni, mire kell figyelni ennek elkészítése során, illetve egy példán keresztül mindezt szemléletesebbé tesszük!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-kötelezettség üzembentartó részéről

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Iskolarendszerű képzés költségeinek átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1