hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsomag: változások a számviteli törvényben

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A parlament július 14-én elfogadta a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló – a Magyar Közlöny 2023. évi 105. számában megjelent – 2023. évi LIX. törvényt. A cikk a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény módosításait mutatja be.

Társaságiadó-adatok közzététele

A számviteli törvény előírásai szerint a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentést, és adott esetben a jelentés teljeskörűségének hiányára vonatkozó nyilatkozatot a vállalkozó internetes honlapján is közzé kell tenni. Ezen előírást a javaslat azzal egészíti ki, hogy a jelentésnek, illetve a nyilatkozatnak legalább 5 egymást követő évig hozzáférhetőnek kell maradnia a releváns honlapon. Először a 2024. június 22-én, vagy azt követően induló üzleti évről készített beszámolóra kell alkalmazni.

Az Adózóna 2023-as és 2024-es adóváltozásokról szóló írásait az évszámokra kattintva éri el.

A következőket a 2024-ben kezdődő üzleti évre kell alkalmazni, de alkalmazható a 2023-ban induló üzleti évre is.

Tőkeegyesítő társaságok határon átnyúló átalakulása, egyesülése, szétválása (átalakulás)

A módosítás azt fogalmazza meg, hogy a számviteli törvényben az átalakulásra előírtak mellett a tőkeegyesítő társaságok határon átnyúló átalakulásáról, egyesüléséről, szétválásáról szóló törvény (2021. évi CXXIV. törvény) előírásait is alkalmazni kell. Ilyen előírás például, hogy az átalakulási tervnek tartalmaznia kell

  • a társaság ügyvezető, felügyeleti és ellenőrző szervei tagjainak, vezető állású munkavállalóinak biztosított különleges jogosultságok, ideértve a származási tagállamban az előző 5 évben a társaság által esetlegesen kapott bármely ösztönzőt vagy támogatást;
  • az átalakulás ellen szavazók pénzbeli kártalanításra vonatkozó részletes ajánlatot;
  • a határokon átnyúló átalakulás várható hatását a munkavállalókra;
  • szükség esetén tájékoztatás azon eljárásokról, amelyek keretében megállapítják a jogutód társaságban a munkavállalói részvételi jogok meghatározásában történő munkavállalói közreműködésre vonatkozó rendelkezéseket.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen változásokat tartalmaz a törvény a számviteli szolgáltatás területén, a nyitómérleg, az üzleti év és a könyvviteli szolgáltatást végző képzők előírásaiban!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vadászkutya könyvelése vadásztársaságnál

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozás bevétele

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5