hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Több ország területén tevékenykedő egyéni vállalkozó adó- és járulékkötelezettsége

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Egyre gyakoribb, hogy egyéni vállalkozók több ország területén tevékenykednek, ami számos adózási kérdést vet fel. Cikkünkben két uniós tagállamban (Ausztriában és Magyarországon) tevékenykedő vállalkozók személyi jövedelemadózására és járulékkötelezettségére vonatkozó főbb tudnivalókat foglaljuk össze.

Abban az esetben, ha egy Ausztriában tevékenykedő egyéni vállalkozó Magyarországon is folytat tevékenységet, akkor a kettős adózás elkerüléséről szóló 1976. évi 2. törvényerejű rendelet alapján kell eldönteni, hogy a vállalkozónak melyik országban keletkezik adófizetési kötelezettsége.

A vállalkozási nyereség főszabály szerint a magánszemély, illetve az egyéni vállalkozás illetősége szerinti államban adóztatható. A főszabály alól kivétel, ha a személynek a tevékenysége kifejtéséhez a másik szerződő államban telephelye (állandó termelő berendezése) van.

Ajánljuk figyelmébe kapcsolódó kiadványunkat: Egyéni vállalkozók adózása, számvitele

Telephely meghatározása

Az osztrák egyéni vállalkozás által megszerzett jövedelem az egyezmény 7. cikke értelmében Ausztriában adóztatható, kivéve, ha a vállalkozás tevékenységét Magyarországon, egy itt lévő telephely útján fejti ki. Amennyiben a vállalkozás tevékenységéhez telephellyel rendelkezik Magyarországon, akkor a vállalkozás nyeresége Magyarországon adóztatható, azonban csak olyan mértékben, amilyen mértékben a jövedelem ennek a telephelynek tudható be. Az egyezmény értelmében a "telephely" kifejezés állandó üzleti, illetőleg termelő berendezést jelent, amelyben a vállalkozás tevékenységét egészben vagy részben kifejti.

Telephely többek között az iroda, műhely, építési terület, ahol a vállalkozó a tevékenységét végzi. Az egyéni vállalkozó székhelye, telephelye és fióktelepe olyan ingatlan lehet, amely az egyéni vállalkozó tulajdonát képezi, vagy amelynek használatára az egyéni vállalkozó egyébként jogosult [2009. évi CXV. törvény 16. § (6) bekezdés].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben a személyi jövedelemadózásra, illetve a tb-kötelezettségekre vonatkozó tudnivalókat ismertetjük!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Kkv-besorolás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Céltartalék követelésre

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs