hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NAV-tájékoztató a regisztrált exportőri rendszerről

  • adozona.hu

A regisztrált exportőri rendszert bemutató tájékoztatót és a nyilvántartásba vételi kérelemhez szükséges nyomtatványt tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A regisztrált exportőri rendszer (REX-rendszer) az áruk származásának igazolására szolgáló jogintézmény, mely egyaránt alkalmazandó az Európai Unió általános preferenciarendszere (GSP), valamint az Európai Unió által kötött szabadkereskedelmi megállapodások keretében. A REX-rendszer alatt az alábbi két elem összességét értjük:

– származás igazolásának rendszere (eljárási- és keretszabályok);

– informatikai rendszer (regisztrált exportőri adatbázis).

A REX-rendszer alapelve a gazdálkodói öntanúsítás, mely a gazdálkodó által kiállított származási igazolással (származásmegjelölő nyilatkozat vagy származási nyilatkozat) valósul meg. Az öntanúsításnak, azaz a származási igazolás kiállításának feltétele az illetékes hatóság által végzett nyilvántartásba vétel, mely nyilvántartásba vétellel a gazdálkodó regisztrált exportőrré válik.

A REX-rendszer gondolata és szabályai 2011. január 1-jétől az időközben hatályát vesztett Közösségi Vámkódexnek is a részét képezték már, azonban a GSP kedvezményezett országok számára biztosított felkészülési időre is tekintettel tényleges alkalmazására 2017. január 1-je óta van lehetőség.

A REX-rendszer alkalmazását megelőző 6 év során történt egy jelentős változás a szabályokban. Az Uniós Vámkódex1 2016. május 1-jei hatályba lépésével a REX-rendszer meghatározott szabályai értelemszerűen alkalmazandóak az Európai Unió által harmadik országgal kötött szabadkereskedelmi megállapodások keretében is, amennyiben erről az adott megállapodás a megfelelő rendelkezést tartalmazza.

További információkat ITT olvashat a rendszerről, a nyilvántartási kérelmet pedig ITT töltheti le.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Hallgatói munkaszerződés – jubileumi jutalom

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Adásvételi előszerződés felbontása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X