hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Láncügylet harmadik országba: mire kell ügyelni számlázáskor?

  • adozona.hu

Lengyel cég árut ad el egy magyar cégnek, amely azt továbbszámlázza egy észak-macedón cégnek. Az árut Lengyelországból egyenesen Észak-Macedóniába szállítják. A fuvart a lengyel cég szervezte, a kiléptetési igazoláson is a lengyel cég szerepel. Ebben az esetben mi a helyes eljárás? Kell a magyar cégnek macedón adószámot igényelnie, és ott bevallást benyújtani, vagy exportértékesítésről van szó? – kérdezte olvasónk. Tüske Zsuzsanna szakértőnk válaszolt.

A kérdésben leírt esetben nem klasszikus láncértékesítésről van szó, mivel az egyik érintett szereplő EU-n kívüli, és az észak-macedón adószabályok nincsenek összhangban az uniós láncértékesítés szabályaival. Ebben az esetben nem alkalmazható olyan szabály, amely valamelyik ügyletben érintett országban nem értelmezhető.

Alapvetően termékexportról van szó, mivel az áru végső rendeltetési helye az unión kívül van. Az export adómentesség kapcsán az uniós áfairányelv 146. cikke úgy fogalmaz, hogy

„A tagállamok mentesítik az adó alól a következő ügyleteket:

a) az eladó által vagy nevében a Közösségen kívülre feladott vagy fuvarozott termékek értékesítése;

b) nem az érintett tagállam területén letelepedett megrendelő által vagy nevében a Közösségen kívülre feladott vagy fuvarozott termékek értékesítése, …

A magyar áfatörvény 98. paragrafusa szerint

„(1) Mentes az adó alól a belföldön küldeményként feladott vagy belföldről fuvarozott termék értékesítése a Közösség területén kívülre, feltéve, hogy a termék küldeménykénti feladását vagy fuvarozását

a) az értékesítő maga vagy - javára - más végzi”...

A mentesség feltétele, hogy a hatóság 90 napon belül igazolja, hogy a termék elhagyta a Közösség területét, valamint, hogy a kivitelre szánt terméket az unióban rendeltetésszerűen ne használják, vagy egyéb módon ne hasznosítsák (kivéve a kipróbálást és a próbagyártást).

Feltételezhetően a lengyel áfaszabályok is hasonló rendelkezéseket tartalmaznak, mint a magyar áfatörvény. Ha ezeknek a lengyel fél által végzett kiszállítás megfelel, akkor a lengyel-magyar értékesítésre vonatkozó számlát adómentesen lehet kiállítani.

Mivel a magyar áfatörvény a belföldről történő elfuvarozáshoz köti az adómentességet, ezért a magyar cég nem állíthatja ki a számláját adómentes export címén. Viszont mivel az ügyletben érintett árut kiszállítják az unió vámterületéről, a magyar–észak-macedón értékesítésről szóló számla az áfatörvény területi hatályán kívüliként állítható ki.

Ha a láncügylet szabályait vennénk alapul, mivel a fuvarozást a lengyel cég szervezi, a lengyel-magyar cégek közötti értékesítés ebben az esetben is az indulási helyen teljesülő adómentes értékesítés lenne.

Mivel jelen esetben az exportvámkezelést a lengyel cég intézi Lengyelországban, ezért annak érdekében, hogy a magyar vállalkozás a területi hatályon kívüli számlázást utólag igazolni tudja, érdemes beszereznie a lengyel cégtől a termékexport megtörténtét tanúsító dokumentumokat, azaz a kiviteli árunyilatkozatot és a kilépési igazolást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink