Közösségi távértékesítés és szolgáltatásnyújtás: az uniós egyablakos rendszer

  • Greff Magdolna okleveles adószakértő

Előző cikkünkben a távértékesítéshez és szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolódó adókötelezettségek teljesítését egyszerűsítő és támogató egyablakos rendszerek közül a nem uniós egyablakos rendszert mutattuk be. Jelen írásunkban az uniós egyablakos rendszer szabályait ismertetjük.

Az uniós egyablakos rendszer, avagy az uniós különös szabályozás

Az OSS (One Stop Shop) rendszer külön sémát biztosít az uniós különös szabályozás hatálya alá tartozó adóalanyok számára is. A szabályozás 2021. július 1-jétől hatályos és a következő ügyletekre lehet alkalmazni:

– termék közösségen belüli távértékesítése,

– elektronikus felületet üzemeltető adóalanyok egyes belföldi termékértékesítése, valamint

– más tagállambeli nem adóalanynak nyújtott szolgáltatás.

Ha az adóalany az uniós különös szabályozás alkalmazását választja, és az adóhatóság az adóalanyt ilyen minőségében nyilvántartásba veszi, akkor köteles azt – hasonlóan a nem uniós szabályozáshoz – minden ezen szabályozás hatálya alá tartozó ügyletére alkalmazni.

Legyen Ön is tagja az Adózóna interaktív Adóklubjának, ahol szakmabeliekkel találkozhat, és szakértőink személyesen válaszolnak kérdéseire!

 

Az áfatörvény szabályai alapján a közösség területén nem letelepedett adóalany választhatja, hogy termék közösségen belüli távértékesítése utáni adófizetési és adóbevallási kötelezettségének a NAV útján, az egyablakos rendszerben tesz eleget, feltéve, hogy a terméket belföldről adja fel küldeményként vagy fuvarozza el. A közösség területén nem letelepedett adóalany az uniós különös szabályozást csak a termék közösségen belüli távértékesítésére választhatja, szolgáltatásokra a nem uniós különös szabályozást alkalmazhatja. A közösség területén nem letelepedett adóalanynak az uniós különös szabályozás alkalmazásához pénzügyi képviselőt kell megbíznia.

Az az adóalany – ideértve a vélelmezett értékesítőként eljáró platformot is –, aki (amely)

– gazdasági tevékenységének székhelye belföldön van, vagy

– gazdasági tevékenységének székhelye a közösség területén kívül van, azonban belföldön rendelkezik állandó telephellyel,

választhatja, hogy a közösségen belüli távértékesítése és a közösség azon tagállamában teljesített, nem adóalanynak nyújtott szolgáltatása után, ahol gazdasági céllal nem telepedett le, adófizetési és adóbevallási kötelezettségének a NAV útján, az egyablakos rendszerben tesz eleget. A szolgáltatások esetében csak azon tagállamban teljesített szolgáltatások utáni áfa vallható be és fizethető meg az uniós egyablakos rendszerben, amelyben a szolgáltatásnyújtó nem telepedett le, míg közösségen belüli távértékesítés esetén nincs ilyen megkötés, vagyis minden tagállam esetében bevallható és befizethető a közösségen belüli távértékesítés utáni áfa, függetlenül attól, hogy az értékesítő az adott tagállamban letelepedett-e vagy sem. Utóbbi esetre is vonatkozik azonban az a követelmény, hogy a termék feladási és rendeltetési helyének tagállama főszabály szerint nem lehet ugyanaz (csak platformok esetén lehet azonos a feladás és rendeltetés tagállama).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mely esetekben teljesíthető – az adózó választása alapján – az adókötelezettség az uniós egyablakos rendszerben, és ismertetjük a vonatkozó nyilvántartási kötelezettségeket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs