Adózás külföldi kiküldetés esetén – 2. rész

  • Mihályi Andrea igazságügyi adószakértő, TruTax Kft.

Mostani második cikkünkben folytatjuk a külföldi kiküldetések témáját, áttekintjük szintén adózási oldalról a legjellemzőbb juttatási és egyéb jövedelemtípusokat, amelyek adott esetben fizikai és szellemi dolgozók széles körének adhatók.

Cikksorozatunk első részében azzal foglalkoztunk, hogy milyen eltérések vannak a bérjövedelem adó- és járulékkezelését illetően rövid és hosszú távú kiküldetések esetében, amikor eltekintünk a gazdasági munkáltató kérdéskörétől.

Juttatások fizikai dolgozóknak

Széles körben elterjedt a fizikai dolgozók esetében az úgynevezett béren kívüli juttatásokkal történő javadalmazás. Ez 2019-től már gyakorlatilag „csak” a SZÉP-kártyát jelenti. Ha a fizikai munkát végző munkaerőnk a környező országok valamelyikében 183 napnál hosszabb időre megy dolgozni, kérdésként merül fel, hogy ezek a juttatások hogyan kezelendők esetükben, azaz melyik országnak van joga a juttatást adóztatni. Egyezményes ország esetében például az irányadó OECD értelmezés szerint ezek a juttatások az alapul szolgáló jogviszony – munkaviszony vagy megbízási jogviszony – mentén adókötelesek, azaz adott esetben ugyanúgy, mint a bérjövedelem, a juttatás is csak a munkavégzés külföldi helye szerint adózik, ha a magánszemély illetősége külföldön van.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben áttekintjük, milyen juttatások és egyéb jövedelemtípusok adhatók fizikai és szellemi dolgozóknak külföldi kiküldetésük során!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs