hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A szabadság kiadása, a „túlvett” szabadság problémája

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő

Az év vége közeledtével érdemes áttekinteni, hogy a szabadság kiadásának egyes módozatai milyen problémákat vetnek fel. Az egyik ilyen probléma, amikor a munkáltató több szabadságot ad ki, mint amennyire a munkavállaló jogosult lenne. Nézzük a hatályos szabályozás tükrében a lehetséges válaszokat!

A szabadság rendeltetése a munkavállaló pihenése

A szabadság rendeltetése a munkavállaló pihenése, valamint a munka és magánélet összhangjának megteremtése. Erre tekintettel rendelkezik úgy a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.), hogy a szabadságot az esedékesség évében kell kiadni.

Olvassa el a témához kapcsolódóan a „Kiadott többletszabadság: visszakövetelheti-e munkaviszony megszűnésekor a munkáltató?” című írást!

Erre tekintettel jelent meg az a szabályozási elem is, hogy a szabadságot a munkaviszony megszűnése kivételével pénzben megváltani nem lehet. Végül emiatt mondta ki az Európai Unió Bírósága azt is, hogy amennyiben a munkavállaló a szabadsága alatt keresőképtelenné válik számára a szabadságot ismételten ki kell adni. A munkavállaló ugyanis egyszerre nem lehet keresőképtelen, és nem pihenhet.

Megjelent! Visszaélés-bejelentési szabályok, teendők – videófelvétel és 4 iratminta

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, ki felelős jogilag a szabadság kiadásáért, illetve az éves szabadságot miként lehet szabályosan „kivenni”, miként vihető át a következő évre, és mikor köteles szabadságmegváltást fizetni a munkáltató!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó és gépjárműkereskedelem

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bankkártyás fizetés

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3