hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkáltatói felelősség a munkabalesetben. Kúriai határozat

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő

A Kúria friss eseti döntésében a munkáltató munkabalesetekért való felelősségét vizsgálta. Ezzel összefüggésben megerősítette, hogy a megfelelő munkaeszköz biztosítása a munkáltató feladata. Ez a kötelezettség azonban számos, egyéb kötelezettséget is takar. Az ügy (BH2023.42.) tanulságait az alábbiakban mutatjuk be.

A balesetet szenvedett munkavállaló takarítói munkakörben dolgozott. Ehhez kapcsolódóan munkavédelmi oktatásban is részesült, melynek keretében a létrák, fellépők megfelelő használatát is oktatták. Az oktatási anyagban szerepelt, hogy munkavégzés közben a dolgozók mindkét lábának azonos létrafokon kell lennie, munka közben nem szabad oldalra kihajolni, illetve a kétágú vagy szétnyitható létráról tilos átlépni másik, magasabban lévő helyre.

A munkáltatónak a munkavégzéshez szükséges létszámot biztosítani kell. A munka irányítójának meg kell határoznia a tevékenységhez szükséges létszámot, és amennyiben anyag, illetve szerszám felvitele a létra használója számára megterhelő vagy az egyensúly elvesztését okozhatja, biztosítani kell egy vagy több segítő munkavállalót. A munkáltatónál ennek megfelelően az előírás ablaktisztításhoz két munkavállaló együttes munkavégzése volt.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben ismertetjük a Kúria döntésének szempontjait!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Fejlesztési adókedvezmény meghatározása

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR-díj könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3