hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Versenytilalom: ezt is le kell írni a munkaszerződésben!

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A versenytilalmi megállapodás alapján a munkavállaló megfelelő ellenérték fejében, a munkaviszony megszűnése utáni időtartamra legfeljebb két évre arra vállal kötelezettséget, hogy nem tanúsít olyan magatartást, amellyel a munkáltatója jogos gazdasági érdekeit sértené vagy veszélyeztetné.

A munkaviszony fennállása alatt a munkavállaló nem tanúsíthat olyan magatartást, mellyel veszélyeztetné a munkáltatója jogos gazdasági érdekeit. Ez az általános magatartási kötelezettség külön erre irányuló megállapodás és ellenérték nélkül is terheli a munkavállalót. Más a helyzet azonban a munkaviszony megszűnését követően.

A dolgozó munkája ellátása során természetszerűen birtokába juthat a munkáltató működéséhez kapcsolódó különböző gazdasági, kereskedelmi ismereteknek. Míg a dolgozói érdek azt kívánja meg, hogy ezeket a megszerzett ismereteket a munkaviszony megszűnését követően is kamatoztassa, addig a munkáltató számára a konkurencia csökkentése a szempont.

A munkaviszony megszűnését követően a feleknek a verseny tilalmazására, korlátozására kifejezetten erre irányuló megállapodást kell kötniük. Ebben rögzíteni lehet például, hogy a munkavállaló nem helyezkedhet el a munkáltató versenytársainál, nem alapíthat konkurens vállalkozást, vagy ilyen vállalkozásban személyesen nem működhet közre.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mirekell figyelni a versenítilalom kikötésekor, illetve érvényesítésekor.
.
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térítésmentesen kapott termék

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Átalányadózás év közbeni kezdéssel

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close