hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Túlórázástól tartanak a közszférában dolgozók is

  • MTI

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elutasítja a kormányzati igazgatásról szóló törvénytervezetet, mert az a munkavállalói érdekképviselet szerint szétzilálja az államigazgatás szervezetét, és felszámolja a maradék jogi garanciákat a kormánytisztviselők munkaviszonyában – közölte a SZEF.

Az új szabályozás és a végrehajtott létszámcsökkentés azt eredményezi majd, hogy kevesebb dolgozónak kell ugyanannyi, sőt, a fokozódó munkaerőhiány miatt még több feladatot ellátnia.

A SZEF úgy látja, a kormányzati szándék egyértelmű: a dolgozók munkaterheinek növelésével akarják megoldani az állami szférában is jelentkező munkaerőhiányt.

A törvénytervezet valódi célja nem a bürokráciacsökkentés, az ugyanis érintetlenül hagyja az állami bürokrácia szerkezetét, nem foglalkozik a hivatali eljárások észszerűsítésével, nem szorgalmazza a fölösleges jogszabályok kiszórását. Mindezek miatt a szakszervezet úgy véli, hogy a törvénytervezet csupán a munkaidő és a túlóra növelését szolgálja.

A beterjesztett törvénytervezet modern bürokráciát ígér ugyan, de véleményük szerint ezzel szemben szétveri az államigazgatás korszerű és európai színvonalú elemeit. Véglegesen felszámolja az életpályamodell maradványait, valamint megszünteti a kiszámíthatóságot az egész rendszer szintjén, és növeli a munkavállalók kiszolgáltatottságát, mivel eltörli a munkahely biztonságát jelentő törvényi garanciákat – sorolja a kifogásokat a SZEF.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs