hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tudnivalók a munkavállaló felmondásáról

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Nem egyedi eset, amikor a munkavállaló munkaviszonya fennállása alatt keres, majd talál egy új munkahelyet, ahol azonban napokon belül kezdenie kellene. Bár a határozatlan időtartamú munkaviszony megszüntetését nem kell indokolni, a felmondási időt le kell dolgozni. A határozott idejű munkaviszony felmondással történő megszüntetését külön nehezíti, hogy arra csak a törvényben meghatározott indokok alapján kerülhet sor, az azonnali hatályú felmondásnak pedig szigorú követelményei vannak.

Határozatlan időtartamú munkaviszony felmondása

A határozatlan időtartamú munkaviszony felmondását a munkavállalónak nem kell indokolnia. A felmondást köteles írásba foglalni és azt a munkáltatói jogkört gyakorló szerv vagy személy felé kell közölnie.

A bírói gyakorlat hatályos közlésnek ismeri el, ha a munkáltató olyan szervénél, például a munkaügyi vagy HR osztálynál teszi meg, amelynek feladatkörébe tartozik a nyilatkozatnak a munkáltatói jogokat gyakorló tudomására hozatala.

Postai úton is közölhető a felmondás ajánlott, tértivevényes levél útján (például, ha éppen szabadságon van vagy keresőképtelen a dolgozó).

A munkavállaló felmondási ideje főszabály szerint 30 nap, melynek teljes tartamát köteles munkában tölteni, kivéve, ha attól a munkáltató eltekint és felmenti a munkavégzés alól.

Mivel a munkaszerződésben a felek a 30 napos felmondási időtől egyező akarattal eltérhetnek, és maximum 6 havi felmondási időben állapodhatnak meg, a felmondás közlését megelőzően mindenképpen meg kell néznie a dolgozónak a munkaszerződés ide vonatkozó részét.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a határozatlan időtartamú munkaviszony felmondására irányadó további, valamint a határozott időtartamú munkaviszony felmondással történő megszüntetésére vonatkozó főbb szabályokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs