Titoktartás vs. versenytilalom

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A munkavállaló a munkáltató jogos, gazdasági érdekeit több módon is sértheti. Ennek egyik formája a titoktartási kötelezettség sérelme, másik pedig a versenytilalom megszegése. A két jogintézmény különbségeit az alábbiakban mutatjuk be.

A titoktartási kötelezettség korlátlan

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 8. § (4) bekezdése alapján a munkavállaló köteles a munkája során tudomására jutott üzleti titkot megőrizni.

Az üzleti titok fogalmát, illetve az üzleti titok megsértésének szankcióit az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény határozza meg. Ilyen üzleti titoknak minősülhet a munkáltató belső folyamatainak rendje, a beszállítói árak, a partnerekkel kötött szerződések feltételei stb. A munkavállaló az üzleti titkon túlmenően sem közölhet illetéktelen személlyel olyan adatot, amely munkaköre betöltésével összefüggésben jutott a tudomására, és amelynek közlése a munkáltatóra vagy más személyre hátrányos következménnyel járhat.

Olvassa el az Adózóna „Munkaidőkeret: visszafizettethető-e a bér, ha kevesebbet dolgozik a munkavállaló?”, „Így ellenőrizhetőek a dolgozók céges eszközei” és „Végkielégítés: mikor jár a munkavállalónak, mikor nem?” című írását!

A titoktartás nem terjed ki a közérdekű adatok nyilvánosságára és a közérdekből nyilvános adatra vonatkozó, törvényben meghatározott adatszolgáltatási és tájékoztatási kötelezettségre. A titoktartással összefüggésben fontos szabály, hogy az a munkavállalót nem csupán a munkaviszony folyamán, hanem annak megszűnését követően is ugyanolyan terjedelemben terheli. Amennyiben pedig ezt a kötelezettségét megszegi, kártérítés érvényesíthető vele szemben. A titoktartási kötelezettséget a jogszabály telepíti, nem kizárt azonban az, hogy a munkavállaló és a munkáltató a munkaszerződésben meghatározzák ennek jellemző eseteit, illetve szankciót is kikössenek az egyes jogsértésekhez (pl. kötbér).

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja a versenytilalom díjfizetés nélkül meddig áll fenn, illetve a versenytilalmi megállapodás megkötésekor milyen szempontokat kell figyelembe venni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs