Így ellenőrizhetőek a dolgozók céges eszközei

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Az informatika, illetve a rugalmas munkavégzés előretörésével a munkahelyi ellenőrzés is egyre nagyobb teret kap. A munkavállalók ugyanis a munkahelyi eszközöket (számítógép, telefon, e-mail-fiók) jellemzően magáncélra, illetve otthon is használhatják vagy használják, a munkáltató pedig a munkavégzéshez kapcsolódó eszközhasználatot ellenőrizni szeretné. Ennek a jogi szabályrendszere szűkös, a részletszabályokat a hatósági döntésekből tudhatjuk meg. Nézzük, mire kell fokozottan ügyelni!

Fő szabályként a munkaeszköz munkavégzés céljára használható

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 11/A §-a szerint a dolgozó a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizhető. Ennek keretében a munkáltató technikai eszközt is alkalmazhat, erről a munkavállalót előzetesen írásban tájékoztatja.

A munkavállaló a munkáltató által a munkavégzéshez biztosított információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközt, rendszert (a továbbiakban: számítástechnikai eszköz) – eltérő megállapodás hiányában – kizárólag a munkaviszony teljesítése érdekében használhatja. Ha tehát nincsen a felek között külön megállapodás, az eszközök magáncélú használata tilos.

Jellemzően azonban a munkáltató lehetővé teszi a céges laptop, telefon, e-mail-cím magáncélú használatát is, mellyel számos problémát generál. A munkáltató és a munkavállaló között ugyanis közös adatkezelés jön létre, melyet – eljárásrenddel együtt – külön szabályozniuk kell. Ezen túlmenően is ügyelnie kell arra, hogy munkavégzéshez nem tartozó személyes adatot nem tekinthet meg. Ez azonban az adattípusok keveredése esetén nehezen oldható meg, javasolt tehát a gyakorlaton ilyen esetben változtatni és a magánhasználatot kizárni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, kizárható-e teljesen a magánhasználat, valamint, hogy hogyan kell sort keríteni az ellenőrzésre!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szja-visszatérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Tagdíj számlázása

Nagy Norbert

adószakértő

15 Ft/km feletti gépkocsi-költségtérítés adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs