hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Titkos hangfelvételt készítene a főnök irodájában? Így teheti meg

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Jogszerű alapot adott a munkáltató azonnali hatályú felmondására, hogy a foglalkoztatottja engedély nélkül hangfelvételt készített a felettese szobájában – mondta ki nemrégiben meghozott ítéletében a Kúria (Mfv.I.10.269/2015.). Az ítélet tükrében érdemes megvizsgálni, hogy mely esetekben lehet ilyen súlyos következménye a tiltott hangfelvétel készítésének, és mely esetekben szentesíti kvázi a jogsértést a jog.

A hangfelvételhez való jogunkat törvény védi

A képmáshoz és a hangfelvételhez való jog – mint személyiségi jog – az emberi személyiség külső megnyilvánulási formáját védi, hiszen a képmás és a hangfelvétel a személyiség azonosítására szolgálnak. A Polgári törvénykönyv ezzel összefüggésben kimondja, hogy mind a képmás vagy hangfelvétel készítéséhez, mind pedig annak felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges.

A hangfelvétel készítése így már önmagában is jogsértő, ráadásul a jogsértőt terheli annak a bizonyítása, hogy a cselekménye nem volt visszaélésszerű (BH2008.266, BDT2009.1962, BDT2007.1682). Ebből következően az is tilos, ha valaki jogosulatlanul rögzített hangfelvétel tartalmát szóban ismerteti. Ez azonban jogilag felhasználásnak és nem nyilvánosságra hozatalnak minősül (EBH2012.P.16.). Személyiségi jogot sértünk továbbá akkor is, ha az engedélyezett céltól eltérően vagy azon túllépve (BDT2003.823), illetve ha újbóli hozzájárulás nélkül használunk fel eredetileg jogszerűen készített hangfelvételt (BH1995.632).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben bemutatjuk, mely esetekben bizonyítható „titkos” hangfelvétellel a joggal való visszaélés a munkahelyen.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vagyoni értékű jog használatának átengedése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kiva és a kapcsolt vállalkozások

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close