hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Táppénzes dolgozó kirúgása: mit tehet a sejk, aki mit se sejt?

  • Dr. Kéri Ádám, jogi szakértő

Mikor, hogyan köteles bejelenteni a munkavállaló a keresőképtelenségét, és milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak beteg dolgozójával kapcsolatban, s mit jelent az általános elvárhatóság követelménye?

Alapelvek irányítják a felek lépéseit

A munkaviszony olyan jogviszony, amelyben a munkavállaló a munkáltató rendelkezésére áll, és utasítása, irányítása, ellenőrzése alapján munkát végez számára. Ezért cserében a munkáltató meghatározott időszakonként bért köteles fizetni. Tekintettel arra, hogy a munkavégzés időben kiterjedt lehet, valamint a felek nem egyenrangúak, és így nem szabadon alkudozhatnak számos fontos kérdésben, a munka törvénykönyve (Mt.) általános magatartási követelmények előírásával irányítja, korlátozza a felek lépéseit.

Az új Mt. hozta be a munkajog területére az úgynevezett általános elvárhatóság követelményét. Az Mt. 6. paragrafusa szerint, amennyiben a törvény eltérő követelményt nem támaszt, a felek úgy kötelesek eljárni, ahogyan az az adott helyzetben általában elvárható. Előírja továbbá azt, hogy a feleknek jóhiszeműnek, tisztességesnek kell lenniük, és nem viselkedhetnek félrevezetően.

Utóbbi többek között azt is jelentheti, hogy a lépéseik nem állhatnak szemben olyan korábbi lépéseikkel, amelyekben a másik fél alappal bízhatott. Példának okáért, ha a munkáltatónál bevett gyakorlat, hogy a titkárságra kell betelefonálni betegség esetén, abban az esetben a munkáltató egyszer csak nem kérheti számon a munkavállalón, hogy miért nem a szabályzatban foglaltaknak megfelelően járt el.

Általános elv továbbá az együttműködési kötelezettség is, ami a munkaviszony egész időtartama alatt vonatkozik a felekre. Az együttműködési kötelezettség egyik iskolapéldája éppen az, hogy a munkavállaló a keresőképtelen állapotát köteles a munkáltatónak bejelenteni, hiszen a munkáltatónak a helyettesítésről gondoskodnia kell. A gyakorlatban az egyes esetek soha nem a törvény betűinek megfelelően történnek, azaz nem tipikusak. Ebből az is következik, hogy a bíróságnak kell rendet vágnia a zavaros tényállások között, és meg kell találnia az eset méltányos megoldását.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben bírósági jogeseteken keresztül mutatjuk be, hogy milyen együttműködési kötelezettségeik vannak a beteg munkavállalónak és a munkáltatójának.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Több lakás bérbeadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Bérvadászati szolgáltatás, mentesség választása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő és bértartás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close