hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Táppénzes dolgozó kirúgása: mit tehet a sejk, aki mit se sejt?

  • Dr. Kéri Ádám, jogi szakértő

Mikor, hogyan köteles bejelenteni a munkavállaló a keresőképtelenségét, és milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak beteg dolgozójával kapcsolatban, s mit jelent az általános elvárhatóság követelménye?

Alapelvek irányítják a felek lépéseit

A munkaviszony olyan jogviszony, amelyben a munkavállaló a munkáltató rendelkezésére áll, és utasítása, irányítása, ellenőrzése alapján munkát végez számára. Ezért cserében a munkáltató meghatározott időszakonként bért köteles fizetni. Tekintettel arra, hogy a munkavégzés időben kiterjedt lehet, valamint a felek nem egyenrangúak, és így nem szabadon alkudozhatnak számos fontos kérdésben, a munka törvénykönyve (Mt.) általános magatartási követelmények előírásával irányítja, korlátozza a felek lépéseit.

Az új Mt. hozta be a munkajog területére az úgynevezett általános elvárhatóság követelményét. Az Mt. 6. paragrafusa szerint, amennyiben a törvény eltérő követelményt nem támaszt, a felek úgy kötelesek eljárni, ahogyan az az adott helyzetben általában elvárható. Előírja továbbá azt, hogy a feleknek jóhiszeműnek, tisztességesnek kell lenniük, és nem viselkedhetnek félrevezetően.

Utóbbi többek között azt is jelentheti, hogy a lépéseik nem állhatnak szemben olyan korábbi lépéseikkel, amelyekben a másik fél alappal bízhatott. Példának okáért, ha a munkáltatónál bevett gyakorlat, hogy a titkárságra kell betelefonálni betegség esetén, abban az esetben a munkáltató egyszer csak nem kérheti számon a munkavállalón, hogy miért nem a szabályzatban foglaltaknak megfelelően járt el.

Általános elv továbbá az együttműködési kötelezettség is, ami a munkaviszony egész időtartama alatt vonatkozik a felekre. Az együttműködési kötelezettség egyik iskolapéldája éppen az, hogy a munkavállaló a keresőképtelen állapotát köteles a munkáltatónak bejelenteni, hiszen a munkáltatónak a helyettesítésről gondoskodnia kell. A gyakorlatban az egyes esetek soha nem a törvény betűinek megfelelően történnek, azaz nem tipikusak. Ebből az is következik, hogy a bíróságnak kell rendet vágnia a zavaros tényállások között, és meg kell találnia az eset méltányos megoldását.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben bírósági jogeseteken keresztül mutatjuk be, hogy milyen együttműködési kötelezettségeik vannak a beteg munkavállalónak és a munkáltatójának.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjkorhasár előtti kereset

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Hipa – kiva

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Influenszer adózás – számla

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close