hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szabadság a négyzeten: így jár a gyed és a gyes után

  • adozona.hu

Mennyi szabadság jár annak a kismamának, aki gyermekei után 2011 és 2013 között terhességi-gyermekágyi segélyben, gyedben, majd gyesben részesült, aztán most februárban megszűnt a munkaviszonya? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Olvasónk kérdésében pontosan jelezte a gyermeknevelési ellátással töltött időszakokat is, de a kismama születési évét nem. Az utóbbi hiányában dr. Hajdu-Dudás Mária a – mások számára is hasznosítható – számítási metodikát ismertette.

Első lépés: az adatok összeírása

Ennek során meg kell nézni, hogy a munkavállalót az érintett években – jelen esetben 2011-2013. között – összesen hány munkanap szabadság illette meg, beleértve az életkor alapján, a gyermekek után és az egyéb jogcímen járó pótszabadságokat is.

Dátumszerűen rögzíteni kell továbbá, hogy a dolgozó milyen időszakokra jogosult szabadságra (mikor volt szülési, illetve fizetés nélküli szabadságon, mikor volt keresőképtelen).

Második lépés: arányosítás

Ha megvan a szabadságnapok száma, azt követően arányosítani kell annak ismeretében, hogy a szülési szabadság (amikor tgyást kapott a kismama) teljes tartamára jár szabadság, a fizetés nélküli szabadságnak az első évére, ha annak megkezdésére 2011. augusztus 1. előtt került sor, ha ezt követően, abban az esetben pedig az első hat hónapjára.

Harmadik lépés: adjuk ki vagy váltsuk meg

Végül a fenti napok összege adja meg a munkavállaló részére járó szabadságot, melyet a munkáltató természetben köteles kiadni a fizetés nélküli szabadság megszűnését követő 60 napon belül. A munkavállaló a kiadott szabadság után is jogosult szabadságra. Ha pedig természetben nem lehet kiadni a szabadságot, mert a munkaviszony megszüntetésre kerül, azt pénzben kell megváltani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kisgyermekes munkavállaló munkaidőbeosztása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Új katatörvény a bt. beltagjára vonatkozóan

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kifogásolható-e ez az adózói magatartás?

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs