Sztrájkok Romániában: a postások megállapodtak, az egészségügyi, illetve a könyvtári dolgozók még nem

  • MTI

Felhagytak szerdán a hétfőn kezdődött általános sztrájkkal a román postások, miután sikerült megállapodniuk a román posta vezetőségével követeléseik teljesítéséről – közölte szerdán az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS).

A szakszervezeti szövetség News.ro hírportál által idézett közleményében azt írta, a postai alkalmazottak szerdán reggel szüntették be az általános sztrájkot, miután a román posta vezetősége iktatta a bukaresti területi munkaügyi felügyelőségen az új kollektív munkaszerződést.

A postai alkalmazottak szakszervezete kedden hat órán keresztül tárgyalt a posta vezetőségével és az állami tulajdonban lévő vállalat részvényeinek 93,52 százalékát birtokló, kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium képviselőivel a munkakonfliktus feloldásáról, míg végül késő este sikerült megegyezni.

A román posta Agerpres által idézett szerdai közleményében azt írta: a megegyezés szerint 2024. július elsejétől 3700 lejre (293 ezer forint) nő a vállalatnál a legalacsonyabb bruttó bér, míg szeptember elsejétől átlagban bruttó 420 lejjel (33 ezer forint) nőnek a bérek. A felek az új kollektív munkaszerződésről is megállapodtak, melynek aláírása szintén szerepelt a postások követelései között.

A vállalat tájékoztatása szerint az általános sztrájk ideje alatt a romániai megyék nagy részében zavartalan volt a postahivatalok tevékenysége. Azt is írták, hogy a nyugdíjak kézbesítése is időben megvalósul.

A román posta bérezésükkel elégedetlen alkalmazottai hétfőn szüntették be a munkát. Sztrájkjuk főleg azért okozott aggodalmat, mert ők kézbesítik több millió nyugdíjas járandóságát, juttatják el a jogosultaknak a szociális segélyeket és a munkaügyi minisztérium által folyósított egyéb támogatásokat.

Romániában továbbra sem szűnt meg az elégedetlenség a közalkalmazottak körében. Szerdán az egyik egészségügyi szakszervezeti szövetség tart figyelmeztető sztrájkot, az ehhez csatlakozó egészségügyi dolgozók 12 és 13 óra között szüntetik be a munkát nagyobb béreket követelve. Csütörtökre a múzeumok és közkönyvtárak alkalmazottai hirdettek sztrájkot, ők is nagyobb béreket és munkakörülményeik javítását kérik a kormánytól.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink