hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A pulykapénz osztásakor ezekre kell figyelnie a munkáltatónak

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A közeledő karácsony kiváló alkalom arra, hogy a munkáltató megköszönve a munkavállalók munkáját, lojalitását, jutalmat osszon szét. A pulykapénz juttatásának szabályai számos kérdést felvetnek: ha éveken át adott a munkáltató, akkor erre idén is köteles? Lehet különbséget tenni a dolgozók között?

Jutalom

A munka törvénykönyve külön nem szabályozza, de az alapelvei és a széleskörű bírósági gyakorlat segítségül hívható a jogintézmény szabályainak megismerése érdekében. A munkáltatónak – hacsak erre nem vállalt kötelezettséget – nen kötelező jutalmat fizetnie, de ha erre sor kerül, az egyenlő bánásmód követelményét bizonyíthatóan meg kell tartania.

Azaz a feltételek sem közvetlenül, sem közvetetten nem különböztethetnek meg egyes munkavállalókat vagy munkavállalói csoportokat. Ez azt jelenti, hogy a jutalomkeret szétosztásánál differenciálhat a teljesítményre figyelemmel, de a munkaviszonytól független körülményeket nem mérlegelheti. Nem teheti meg tehát, hogy például csak a nőket vagy csak a 35 év alattiakat részesíti benne.

Az egyenlő bánásmód és a joggal való visszaélés követelményére figyelemmel a próbaidejét töltő munkavállalóra a próbaidő alatt nem álló dolgozókkal azonos szabályokat kell alkalmazni azzal, hogy az egyszeri juttatások, így például a jutalom kifizetése tekintetében a megkülönbözetés nem jogellenes.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen körülmények között dönthet szabadon a karácsonyi juttatásokról!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavállalótól levont költség könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close