hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Próbaidő-problémák járvány idején

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A kijárási korlátozások, illetve a járvány következtében előálló gazdasági lassulás valamennyi munkáltató tevékenységét érinti. Kérdés, hogy ezek a folyamatok milyen hatással vannak a felek szerződéses viszonyrendszerére, jelen esetben a próbaidő megállapítására.

Először is: próbamunka nem létezik

A próbaidő intézményének célja az, hogy a felek kölcsönösen megismerjék a munkaviszony körülményeit, a munkavégzés feltételeit (egymást), és amennyiben azokat nem tartják megfelelőnek, azonnali hatályú felmondással megszüntethessék a munkaviszonyt. Rendszerint ugyanezen céllal szoktak vállalkozások „próbamunkát” alkalmazni, melynek jogszabályi alapja ugyanakkor sosem volt. Fontos tudni, hogy a próbamunka munkaviszonynak minősül (EBH 2001.2.), és ezért ugyanúgy munkabér illeti meg a munkavállalót, mint minden más munkaviszonyban. Ezen felül a próbamunka nem próbaidő, így a feleket nem illeti meg az azonnali hatályú, indokolás nélküli felmondás joga sem.

Ismét kapható a Cégek átalakulása és megszűnése című kiadványunk!

Próbaidő érvényesen csak a munkaszerződés megkötésekor köthető ki

A próbaidő rendeltetése az, hogy a felek egymás teljesítményét megismerjék. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) átfogóan szabályozza azt a kérdést, hogy a felek mikor és hogyan köthetnek ki próbaidőt. Az Mt. 45. § (5) bekezdés szerint a felek a munkaszerződésben a munkaviszony kezdetétől számított legfeljebb három hónapig terjedő próbaidőt köthetnek ki. Ennél rövidebb próbaidő kikötése esetén a felek a próbaidőt – legfeljebb egy alkalommal – meghosszabbíthatják. A próbaidő tartama a meghosszabbítása esetén sem haladhatja meg a három hónapot. A felek között ismételten létesített munkaviszony során a próbaidő kikötése a joggal való visszaélés tilalmába ütközhet. Ha a felek között korábban megbízási jogviszony állt fenn, akkor a közvetlenül azt követően létesített munkaviszonyban ugyanakkor már kiköthető a próbaidő (LB Mfv. I. 10.477/2000/4.). Nagy mozgástere ugyanakkor a feleknek a próbaidő tekintetében nincsen.

A járványügyi helyzettel összefüggő cikkeinket ITT olvashatja el.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mi lesz a próbaidővel keresőképtelenség, fizetés nélküli szabadság alatt, illetve hogy eltérhetnek-e a felek a próbaidő szabályaitól!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Áttérés, kataátalány

Szipszer Tamás

adószakértő

Kivás vállalkozó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close