hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nagypénteki munkaszünet: így érinti a dolgozókat és a munkáltatókat

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő
1

A parlamenti végszavazásra váró törvényjavaslat szerint várhatóan már az idei évben is munkaszüneti nap lesz a húsvét előtti péntek, azaz nagypéntek. A munkáltatói érdekképviseletek jelezték, hogy nem fogadják osztatlan lelkesedéssel az új munkaszüneti napot, mivel így újabb napra kell munkavégzés nélkül bért fizetniük, sőt, a munkaszüneti napon dolgozóknak 100 százalékos bérpótlék jár. Nézzük, hogyan érintené ez a változás munkajogi szempontból a munkavállalókat és a munkáltatókat!

A törvényben meghatározott munkaszüneti napra rendes munkaidő akkor osztható be, ha a munkavállaló foglalkoztatása a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben, az idényjellegű, a megszakítás nélküli, a társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához – a szolgáltatás jellegéből eredően – e napon szükséges munkavégzés esetén, illetve külföldön történő munkavégzés során történik.

Fontos tudni, hogy a munkáltató vagy a munkakör akkor minősül munkaszüneti napon is rendeltetése folytán működőnek, ha a tevékenység igénybevételére a munkaszüneti naphoz közvetlenül kapcsolódó, helyben kialakult vagy általánosan elfogadott társadalmi szokásból eredő igény (például vendéglátás) alapján, vagy baleset, elemi csapás, súlyos kár, továbbá az egészséget vagy a környezetet fenyegető veszély megelőzése vagy elhárítása (például személy- és vagyonmentés), továbbá a vagyonvédelem érdekében (például biztonsági őr) kerül sor.

Ha a munkaszüneti nap vasárnapra esik, továbbá húsvét- és a pünkösdvasárnap a munkaidő-beosztásra nem a vasárnapra, hanem a munkaszüneti napra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

A munkaszüneti napi munkavégzésért minden esetben száz százalékos bérpótlék jár a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 140. paragrafusának (4) bekezdése szerint. Ugyancsak száz százalékos bérpótlékot kell fizetni a munkabéren felül akkor is, ha a rendkívüli munkavégzés elrendelése munkaszüneti napra esik.

Távolléti díj munkavégzés hiányában is járhat

Távolléti díjat az Mt. 146. paragrafusa alapján akkor kell fizetni, ha a munkavállaló munkavégzés nélkül díjazásra válik jogosulttá, és számára nem alapbért vagy más juttatást kell fizetni. Távolléti díjat kell például a munkavállaló részére fizetni óra- vagy teljesítménybérezés esetén a napi munkaidőre, ha az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti nap miatt csökken a teljesítendő munkaideje. Ebben az évben pedig mind március 15., mind pedig április 14. ebbe a kategóriába esik (nagypéntek mindig).

Ebből pedig az következik, hogy óra- vagy teljesítménybérezés esetén a munkavállalónak attól függetlenül távolléti díj jár, hogy az adott napon végzett-e munkát. Ha ugyanakkor munkát is végzett, akkor az időarányos munkabére, valamint a munkaszüneti napra járó 100 százalékos bérpótléka is megilleti. Ugyanakkor nem jár távolléti díj azoknak a munkavállalóknak, akik havibérért dolgoznak, hiszen az ő esetükben nem beszélhetünk kiesett munkaidőről.

A munka törvénykönyve alapján ez idáig 10 munkaszüneti napot ismertünk: január 1., március 15., húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.

A T/12969. számú törvényjavaslatról holnap, azaz a március 7-ei ülésen szavaz az országgyűlés. A javaslat elfogadása esetén már idén munkaszüneti nap lesz nagypéntek, ami ebben az évben az április 14-ére esik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
nehézévek

Megszakad a szívem! Szegény MUNKÁLTATÓK! Mindenhol ünnep a nagypéntek, meg még egy csomó másik nap. Annyira sajnálom, hogy egy nappal kevesebb jut a MUNKÁLTATÓKNAK A BŐRNYÚZÁSRA!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg iparűzési adó

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kivás cég könyvvizsgálata

Nagy Norbert

adószakértő

Kapott előleg számviteli elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs