hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkaviszony megszűnése: milyen járandóságok illetik meg a munkavállalót?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

A munkavállalót megillető járandóságok jellege a megszűnés jogcímétől függ. Eltérő juttatások járnak a munkavállaló részére abban az esetben, ha a munkáltató jogutód nélkül szűnik meg, ha lejár a határozott időtartam, de az atipikus munkaviszonyok megszűnése esetén is.

A munkavállaló halála

A halál bekövetkezésével a munkaviszony megszűnik, a vagyoni jogok az örökös(ök)re szállnak át. A munkáltatónak az a feladata, hogy hivatalos irattal, például közjegyző által kibocsátott hagyatékátadó végzéssel vagy öröklési bizonyítvánnyal igazolt örökös részére átadja a munkabér jellegű járandóságot (ki nem fizetett munkabér, szabadságmegváltás) átvételi elismervény ellenében. Ezt megelőzően mindenképpen érdemes a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyző felé bejelenteni a munkabér létezésének tényét, elkerülve azt az esetet, hogy nem az arra jogosult örökös részére fizetik ki (és majd a jogos örökös ismét követelheti). Önmagában a bejelentés elmaradása sem jelent problémát, hiszen az eljárás lefolytatását követően a közjegyző közvetlenül megkeresi a munkáltatót (az örökösök minden bizonnyal fogják jelezni a hagyatéki leltár felvétele során a munkaviszonyt, ha mégsem, arra szolgál az előbbi megoldás), és a végzése alapján kell kifizetni a nettó összeget az örökös(ök) részére.

Szintén az örökös részére kell kiadni az elhunyt munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos igazolásait. Ahogyan a fentiekből kitűnik, a munkaviszony megszűnésével kapcsolatban törvényes igénye az elhunyt munkavállaló örökösének nem lehet. Ugyanakkor, ha a munkavállaló halála a munkaviszonnyal összefüggésben, például üzemi baleset következtében következett be, abban az esetben a hozzátartozó igényelheti az ezzel kapcsolatos költségeit, illetve a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 171. §-ában meghatározott feltételek fennállása esetén tartást pótló kártérítést.

Ha bővebben tájékozódna a témában, rendelje meg a HVG 2020-as Munkajog különszámát!

Vannak azonban olyan igények, melyek nem szállnak át az örökösre, ezekért a munkavállaló csak személyesen léphetett volna fel: a személyiségi jogok megsértése miatt kezdeményezett perben, s ennek következményeként sérelemdíj iránti igény érvényesítése során, valamint a munkaviszony jogellenes megszüntetése érdekében kezdeményezett perben. Más a helyzet azonban, ha a fentiek érvényesítése érdekében a dolgozó még életében megindította a pert és annak tartama alatt halt meg. Ilyen esetben az örökösök jogutódként beléphetnek a perbe. A vonatkozó bírói gyakorlat szerint ilyenkor a munkavállaló már személyesen érvényesítette az igényeit, a vagyoni követeléseket a jogutódok megöröklik (BH 1999.363., BH 1997.435.).

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja milyen járandóságok illetik meg a munkavállalót a munkaviszony megszűnésének egyéb jogcímei esetén!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed alatt felgyűlt szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Sztrájkalap mértéke

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Alapítvány adó 1 százalék felhasználása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close