hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkáltató kártérítési felelőssége – döntött a Kúria

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Kinek kell bizonyítani, hogy a munkavállaló egészségkárosodása a munkáltatónál fennállott munkaviszonyával összefüggésben alakult ki? Mikor van a munkáltatónak kártérítési felelőssége és kötelezettsége, és mikor mentesül ezek alól? Cikkünk egy kúriai döntés elemzésével válaszol a fent feltett kérdésekre.

A Kúria az Mfv.X.10.118/2020. számú ügyben egészségromlás miatti vagyoni és nem vagyoni kártérítés megfizetése tárgyában döntött.

A felek 2009. január 26-ától 2011. április 3-áig munkaviszonyban álltak egymással. A munkavállalónál allergiás jellegű emésztési, szemészeti panaszok merültek fel, amelyek a munkaviszony létesítését megelőzően is jelentkeztek már nála. A munkavállaló ebből eredő igénye érvényesítése érdekében a bírósághoz fordult, vagyoni és nem vagyoni kártérítés megfizetésére kérve kötelezni a munkáltatót.

Már kapható a HVG 2021-es Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!
A kiadvány felöleli a járulék-, a szocho- és a szakképzésihozzájárulás-fizetési kötelezettség fontos részleteit, továbbá az ellátási jogosultságokat, így a nyugdíjakra, a nyugdíjszerű ellátásokra, az egészségbiztosítási ellátásokra, valamit családtámogatásra, továbbá az uniós társadalombiztosítási előírásokra vonatkozó fontos szabályokat.
Részletek >>

Az elsőfokú bíróság ítéletével a megismételt eljárásban a munkavállaló keresetét elutasította. A másodfokú bíróság ítéletével az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. A munkavállaló a Kúriához fordult.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mi volt a Kúria ítélete, illetve mikor van a munkáltatónak kártérítési felelőssége, és milyen esetben mentesül ez alól az Mt. szerint!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi ingatlan esetén tételes átalányadó

Lepsényi Mária

adószakértő

Munkaerőpiacra lépők szocho-kedvezménye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs