hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Órabéres, egyenlőtlen munkaidő-beosztású dolgozó szabadságszámítása

  • adozona.hu

Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén miként kell számolni a munkavállaló szabadságát? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: adott egy például heti 20 órában bejelentett munkavállaló, aki egyik hónapban dolgozik 90 órát, a másik hónapban viszont csak 45 órát. Havonta órabérrel történik a számfejtése (90 × 2 000 forint/óra vagy 45 × 2 000 forint/óra). Ebben az esetben hogyan számolható a szabadsága órában? Ha például a havi munkaidőkerete 84 óra, de csak 45 órát dolgozik, akkor a kettő közti óraszám az, ami kiírható fizetett szabadságnak? Ebben az esetben a teljesített órák és órabér szorzata felett a szabadságra is bér jár? Ha igen, akkor ugyanazzal az órabérrel számolva?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Nagyon jó a kérdése!

Megjelent! Az Mt. új szabályai – változások a munkajogban 2023. január 1-jétől – videó


A munkavállaló munkabére havonta nem ingadozhat, és NEM írhatnak ki szabadságot a munkavállalónak azért, mert számára az adott naptári hónapban kevesebb munkaidő került beosztásra.

Nézzük mit mond erről a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.)!

Ez a helyzet, ha a munkaidőkeret hosszabb, mint egy hónap, és jelen esetben célszerű többhónapos keretet alkalmazni:

156. § *(1) Egyenlőtlen munkaidő-beosztás és
a) havibéres díjazás esetén a munkavállalónak – a beosztás szerinti munkaidő mértékétől függetlenül – a havi alapbére jár;
b) órabéres díjazás esetén – eltérő megállapodás hiányában (figyelni kell van-e ilyen megállapodás) – a munkáltató a munkavállaló munkabérét az adott hónapban irányadó általános munkarend szerinti munkanapok számának és a napi munkaidőnek az alapulvételével számolja el és fizeti ki.

(2) A munkaidőkeret vagy az elszámolási időszak lejártakor a munkavállaló munkabérét az általános munkarend és a napi munkaidő, valamint a teljesített munkaidő alapulvételével el kell számolni.

(3) A munkaidőkeret vagy az elszámolási időszak lejártát követően, ha a munkavállaló a (2) bekezdés szerint elszámolt munkabérnél alacsonyabb összegű munkabérben részesült, a különbözetet számára a következő havi munkabérrel ki kell fizetni.

(4) Az előlegnyújtásból eredő követelésre vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni, ha a munkavállaló a (2) bekezdésben foglaltak szerint elszámolt munkabérnél magasabb összegű munkabérben részesült.

A fentiek azt jelentik, hogy a munkavállaló minden esetben ugyanannyi munkabért kap éppen úgy, mintha a teljes havi keret beosztásra került volna. A keret lejártakor pedig el kell számolni a munkavállalóval. Arra ugyanakkor vigyázni kell, hogy amennyiben kevesebb munkaidőt osztanak be a munkaidőkeret időtartama alatt, mint amennyit lehetett volna, a különbözetet is ki kell fizetni az állásidő szabályai szerint. A munkavállaló ugyanis jogosult a heti 20 órás bérre akkor is, ha ezt nem éri el a beosztása.

Nincsen köze ehhez tehát a szabadságnak. A szabadságot egyebekben az Mt. 124.§-a alapján kell nyilvántartani és kiadni.

Egyenlőtlen munkaidő-beosztás alkalmazása esetén a munkáltató naptári évre vonatkozó döntése alapján a szabadság két módon adható ki. Itt a kommentárt idézem, mert jól foglalja össze:
„Az első módszer szerint a szabadságot úgy kell kiadni, hogy a szabadság kiadása során a hét minden napja – ideértve a szabadnapokat is – munkanapnak számít, kivéve
a) a munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapot és
b) a munkaszüneti napot.

Ebben az esetben a szabadságot munkanapban kell nyilvántartani. E módszer választása esetén a munkavállaló részére ugyanakkor munkaszüneti napra szabadság akkor sem adható ki, ha a munkavállaló egyébként munkaszüneti napon beosztás szerinti munkaidőben munkát végezne, ami elszámolási és nyilvántartási problémákhoz vezethet.

A második módszer szerint egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén
a) a munkavállaló a szabadság kiadása során a beosztással azonos tartamra mentesül munkavégzési kötelezettsége alól, és
b) a kiadott szabadságot ezzel egyező óraszámban kell elszámolni és nyilvántartani.
Például, ha a munkavállaló munkaidő-beosztása alapján 12 órában végzett volna munkát, de szabadságot adtak ki neki, akkor
a) 12 órára mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, és a szabadságát 12 órában kell nyilvántartani, és
b) 12 órára járó távolléti díjat kell a részére megfizetni.”

Amennyiben havi munkaidőkeretet alkalmaznak, abban az esetben nagyobb a gond.

Amennyiben a havi, beosztható munkaidő-mennyiség 84 óra és a munkavállaló 90 órát dolgozott rendkívüli munkavégzés jelentkezik 6 órában. Amikor pedig 45 órát osztanak be, abban az esetben pedig 39 óra tekintetében állásidő keletkezik, mivel a munkáltatónak a munkaszerződés szerinti munkaidő tekintetében munkaidő-beosztási kötelezettsége keletkezik, azaz ezt (hiányt) köteles kifizetni ez alapján:

146. § (1) A munkavállalót, ha a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget (állásidő) – az elháríthatatlan külső okot kivéve – alapbér illeti meg.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Visszaigényelhető áfa engedményezése kapcsolt félre

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Induló vállalkozás kkv-besorolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs