hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit tehet a dolgozó, ha tart a vírustól?

  • adozona.hu

Kérheti-e a több alapbetegséggel rendelkező dolgozó, hogy munkáltatója a koronavírus szempontjából kevésbé kockázatos munkahelyen foglalkoztassa? Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd, az Adózóna szakértője válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Több krónikus betegségem van (asztma, diabétesz, autoimmun pajzsmirigy működési rendellenesség) és 3 féle antibiotikumra is allergiás vagyok. Bankfiókban dolgozom. A bankfiókomat 40 perc alatt érem el 3 különböző tömegközlekedés igénybevételével, melyeken nem lehet tartani még az 50 centiméteres távolságot sem, nemhogy a 1,5-2 métert (főként most, hogy már nem ingyenes a parkolás, és sokat visszatértek a tömegközlekedéshez). Jeleztem a munkáltatómnak, hogy milyen betegségeim vannak és kértem, hogy home officeban dolgozhassak, amíg a járvány tart (az utazás elkerülése miatt), de erre nem adtak lehetőséget, viszont felajánlották, hogy a lakóhelyemhez legközelebbi bankfiókban végezhetem a munkámat, amit gyalogosan is meg tudok közelíteni. Ezt elfogadtam. Tettek a pultokra plexiket, én használom a maszkot teljes munkaidőben, fertőtlenítem a kezem, mert folyamatosan jönnek az ügyfelek. Szellőztetni nem igazán lehet, és rajtam kívül nemigen vannak maszkban, de legalább nem kell a zsúfolt tömegközlekedést használnom. "Cserébe" most kiszolgálom a saját fiókom és a most "befogadó" fiók ügyfeleit a legjobb tudásom szerint. A területi vezetőnk megkérdezte, hogyan látom, meddig szeretnék a közeli fiókban maradni, mert jó lenne, ha lassan visszatérnék az eredeti fiókba. Én szeretnék egészen addig a közeli fiókban maradni, amíg a járvány el nem múlik, vagy lesz rá védőoltás. Szeretem a munkámat, de az életemet is. Mik a lehetőségeim?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A választ kifejezetten nem tartalmazza az Mt., így az alapelveket mint általános magatartási követelményeket kell segítségül hívni. Az együttműködési kötelezettség, a jóhiszeműség és tisztességesség követelménye, a méltányos mérlegelés eleve, melyre támaszkodni lehet.

Ugyanakkor a feleket a munkaszerződés tartalma is kötelezi és a módosításra egyik fél sem kényszeríthető. Ha ebben kifejezetten megjelölésre került egy fiók munkavégzési helyként, abban az esetben sajnos önnek nem nagyon van mozgástere: változatlanul kérelmezheti, hogy maradhasson a jelenlegi fiókban, de ennek a munkáltató nem köteles korlátlan ideig eleget tenni. Ha egyébként így szépen el tudja látni a feladatait a másik fiók vonatkozásában (a jelenlegi megoldás csak abban az esetben jogszerű, ha belefér a napi 8 órába, esetenkénti rendkívüli munkaidő mellett), akkor erőteljesebben szorgalmazhatja a kérését, amit a munkáltató fokozottabban köteles figyelembe venni, de – megítélésem szerint – így sem terheli kötelezettség a másik fiókban történő foglalkoztatásra.

Tény, hogy amikor aláírta a munkaszerződést, ilyen helyzetre nem számíthatott sem ön, sem a munkáltató.

Amennyiben a munkaszerződésben a munkavégzés helye tágan került meghatározásra, azaz abba beleértendő az „új” fiók is, akkor ragaszkodjon az itt történő munkavégzéshez!

Sajnos nem ismerek erre vonatkozó bírói gyakorlatot, tehát nem tudom azt javasolni, hogy ha nem teljesül a kérése, akkor megtagadhatja a munkavégzést. Megítélésem szerint ezt ugyanis egyik esetben sem teheti meg. Ugyanakkor, ha ön azért betegedne meg koronavírusban, mert a kérdése elején jelzett körülmények között végez munkát, a munkáltató felelősségre vonható akként, hogy kimentési okra sem tudna hivatkozni, feltéve, ha a jelenlegi fiókban meg tudta volna oldani a foglalkoztatását.

Látható tehát, hogy nagyon sok tényezőtől függ a helyes munkáltatói magatartás, mindenesetre, amennyiben lehetősége engedi (munkaszerződés tartalma, munkakörülmények, létszám stb.), figyelembe kell vennie az ön kérését.

Nehéz helyzet, de a munkáltatója remélhetőleg változatlanul kompromisszumkész lesz. Azt javaslom, írásban nyújtsa be a kérelmét a munkáltató felé, részletes indokolás és az Mt. alapelveinek megjelölése mellett.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékelőleg osztalékká válása utáni szocho

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Iparűzési adó őcsg-tagoknak

Szipszer Tamás

adószakértő

FOSZK hallgató szochokedvezmény-lehívás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink