hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milyen bér jár a munkavégzés alóli mentesülés idejére?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Véradás, orvosi vizsgálat, tanúskodás, önkéntes tűzoltói szolgálat – és még lehetne sorolni azokat az eseteket, amikor felmerülhet a munkavégzés alóli mentesség. A munka törvénykönyve külön nevesít több kötelező mentesülési pontot, azonban munkavállalói oldalról az sem mindegy, jár-e bérezés adott időszakra vagy sem. Ennek járunk utána.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 55. §-a foglalkozik azokkal a mentesülésekkel, amely időszakok alatt nem áll fenn a munkavégzési kötelezettség. Ezek nem opcionális lehetőségek a munkáltatók számára, tehát nem mérlegelhetik, hogy elengedik-e a munkavállalót adott helyre a felsoroltak közül, vagy sem. Amennyiben ezek fennállnak, és a munkavállaló jelzi, igazolással bizonyítja a mentesülés okát, akkor el kell engedni őt. A Mt. arról is rendelkezik, hogy kollektív szerződés az 55. § (1) bekezdésében foglaltaktól csak a munkavállaló javára térhet el.  A 146. § fejti ki, hogy milyen díjazás jár munkavégzés hiányában.

Az egyik leggyakrabban előforduló eset, amikor a munkavállaló nem tud dolgozni saját vagy gyermeke betegsége okán, vagyis keresőképtelen állományba kerül. A betegség tehát mentesülést jelent a munkavégzési kötelezettség alól, erről a munkavállaló táppénzes papírt visz, melyet orvosa állít ki. Erre az időszakra, betegszabadság tartamára a távolléti díj hetven százaléka jár, mely egész évre 15 munkanapot jelent. A 15 nap letelte után a munkavállaló táppénzre lehet jogosult, melynek jogosultsági feltételeit a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény határozza meg.

Mentesülés jár a jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő, egészségügyi intézményben történő kezelés időtartamára. Ez alatt az inszemináció és lombik kezeléseket kell érteni. Ahhoz, hogy erre jogosan elengedje a munkáltató a munkavállalót, értelemszerűen tudnia kell a kezelésben való részvételről. Az Mt. 146. §-a szerint azonban erre az időszakra távolléti díj nem illeti meg a munkavállalót, vagyis a mentesülés jogos és igazolt lesz, de bérezés nem jár erre az időszakra.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az egyéb esetekben szükséges munkavégzés alóli mentesítés esetén alkalmazandó munkabérszámítási szabályokat.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfa visszaigénylése egyesületnél

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close