Milyen bér jár a munkavégzés alóli mentesülés idejére?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Véradás, orvosi vizsgálat, tanúskodás, önkéntes tűzoltói szolgálat – és még lehetne sorolni azokat az eseteket, amikor felmerülhet a munkavégzés alóli mentesség. A munka törvénykönyve külön nevesít több kötelező mentesülési pontot, azonban munkavállalói oldalról az sem mindegy, jár-e bérezés adott időszakra vagy sem. Ennek járunk utána.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 55. §-a foglalkozik azokkal a mentesülésekkel, amely időszakok alatt nem áll fenn a munkavégzési kötelezettség. Ezek nem opcionális lehetőségek a munkáltatók számára, tehát nem mérlegelhetik, hogy elengedik-e a munkavállalót adott helyre a felsoroltak közül, vagy sem. Amennyiben ezek fennállnak, és a munkavállaló jelzi, igazolással bizonyítja a mentesülés okát, akkor el kell engedni őt. A Mt. arról is rendelkezik, hogy kollektív szerződés az 55. § (1) bekezdésében foglaltaktól csak a munkavállaló javára térhet el.  A 146. § fejti ki, hogy milyen díjazás jár munkavégzés hiányában.

Az egyik leggyakrabban előforduló eset, amikor a munkavállaló nem tud dolgozni saját vagy gyermeke betegsége okán, vagyis keresőképtelen állományba kerül. A betegség tehát mentesülést jelent a munkavégzési kötelezettség alól, erről a munkavállaló táppénzes papírt visz, melyet orvosa állít ki. Erre az időszakra, betegszabadság tartamára a távolléti díj hetven százaléka jár, mely egész évre 15 munkanapot jelent. A 15 nap letelte után a munkavállaló táppénzre lehet jogosult, melynek jogosultsági feltételeit a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény határozza meg.

Mentesülés jár a jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő, egészségügyi intézményben történő kezelés időtartamára. Ez alatt az inszemináció és lombik kezeléseket kell érteni. Ahhoz, hogy erre jogosan elengedje a munkáltató a munkavállalót, értelemszerűen tudnia kell a kezelésben való részvételről. Az Mt. 146. §-a szerint azonban erre az időszakra távolléti díj nem illeti meg a munkavállalót, vagyis a mentesülés jogos és igazolt lesz, de bérezés nem jár erre az időszakra.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az egyéb esetekben szükséges munkavégzés alóli mentesítés esetén alkalmazandó munkabérszámítási szabályokat.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkajog, kiszervezés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Beolvadást követően kapott számla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kártalanítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X