Közszolgálati rendkívüli munkavégzés ellentételezése

  • adozona.hu

Állami szolgálati jogviszonyban, ha a rendkívüli munkavégzés keretében, ami nem pihenőnapra és munkaszüneti napra volt elrendelve, a Kttv. 98. § (7) bekezdése alapján a szabadidőre járó arányos összeg mennyi, illetve a túlmunka ellenszolgáltatás pótlékot von-e maga után, vagy illetménykiegészítést? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (Kttv.) a rendkívüli munkaidő teljesítése ellenértékének főszabályaként a megfelelő mértékű szabadidőt határozza meg. Heti pihenőnapon kétszeres, munkaszüneti napon háromszoros mértékű szabadidő jár.

Ugyanezen a mértéke a szabadidőnek, ha az ügyeletre, illetve készenlétre a kormánytisztviselő heti pihenőnapján, illetve munkaszüneti napon kerülhet sor.

A napi munkaidőn túl teljesített ügyeletért, illetve készenlétért legfeljebb annak időtartamával megegyező mértékű szabadidő jár. Az a kormánytisztviselő, aki rendszeresen rendkívüli munkaidőt teljesít, legfeljebb évi 25 munkanap szabadidő átalányban részesülhet.

Vezetői munkakörben dolgozó kormánytisztviselő részére általában nem jár a rendkívüli munkavégzésért szabadidő, illetve átalány, kivéve, ha Közszolgálati Szabályzat erről rendelkezik. Munkaszüneti napon rendkívüli munkát végző kormánytisztviselő részére háromszoros szabadidő jár, előfordulhat azonban, hogy a munkaszüneti napon rendes munkaidejét teljesíti a kormánytisztviselő, ez esetben a teljesített munkavégzés időtartama kétszeresének megfelelő mértékű szabadidő illeti.

A szabadidőt a teljesítést követően legkésőbb 30 napon belül ki kell adni, amennyiben erre nem kerül sor, a megváltás kötelező. Ennek mértéke a szabadidőre járó arányos illetmény, azaz például ha a kormánytisztviselő 16.20 óra helyett 18.20 órakor fejezte be a munkáját, a napi munkaidőn túl teljesített további 2 óra tartamra illetménye arányos része jár (havi illetmény/174 óra * 2 óra a Kttv.131. § (1) és (5) bekezdése alapján).

Álláspontom szerint ez az összeg illetménynek tekinthető, mivel a Kttv. a pótlékok között nem nevesíti, az illetménykiegészítés mértéke pedig nem ettől, hanem attól függ, hogy a kormánytisztviselő milyen szintű államigazgatási szervnél dolgozik.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkajog, kiszervezés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Beolvadást követően kapott számla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kártalanítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X