hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így lehet eltérni a munka törvénykönyvétől a dolgozó hátrányára

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

A felek a munka törvénykönyve (Mt.) szerint – erre irányuló írásbeli megállapodásuk alapján – adott rendelkezéstől a munkavállaló hátrányára is eltérhetnek. Ha a munkáltató okosan él ezekkel a lehetőségekkel, akkor anélkül tudja a cég sajátosságaihoz igazítani az együttműködést, hogy a munkavállalót ténylegesen hátrány érné. Az új koronavírus következményeként adott munkakörök esetén különösen felértékelődtek az alábbi lehetőségek.

Felmondás – átmeneti röghöz kötés

A munkavállalói felmondás esetén a felmondási idő harminc nap, míg a munkáltató felmondásakor a munkaviszonyban töltött idő arányában meghosszabbodik, legfeljebb hatvan nappal. A törvény ezen főszabályhoz képest lehetőséget kínál arra, hogy a felek ennél hosszabb tartamú felmondási időben állapodjanak meg, mely maximuma hat hónap lehet.

Megállapodásban szabályozható az is, hogy a munkaviszony felmondással nem szüntethető meg, legfeljebb a munkaviszony kezdetétől számított egy évig. Itt arra kell ügyelni, hogy ez a kötelezés mindkét félre vonatkozzon. A felmondási jog korlátozása indokolt lehet olyan esetben is, ha kiemelt érdek fűződik ahhoz, hogy ugyanaz a személy lássa el az adott munkakört minimum egy évig, ilyen például az iskola- vagy óvodapedagógusi munkakör.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Pozitív teszt esetén mit fizethet munkavállalójának a munkáltató?", valamint "Erre figyeljen a szabadság kiadásánál!" című írásait is!

Szabadság kiadása

A szabadságot a törvény előírása szerint úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább 14 egybefüggő napra (azaz beleszámít a heti pihenőnap, a munkaszüneti nap, az egyenlőtlen munkaidő-beosztás szerinti szabadnap) mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. Ha a munkáltató ezt nem tudja megoldani, alternatíva lehet, ha – hozzájárulás esetén – megállapodik a munkavállalóval abban, hogy e szabály a munkaviszonyukban nem kerül alkalmazásra.

A szabadságot az esedékességének évében kell kiadni. Amennyiben azonban a munkavállaló hozzájárul és a munkáltatóval az adott naptári évre külön megállapodást köt, az életkor szerint járó pótszabadságot az esedékesség évét követő év végéig adhatja ki.

Kiköthetik a felek azt is, hogy a munkavállaló bizonyos időszakban (kivéve az évi 7 munkanapot) nem kezdeményezheti szabadság kiadását.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a hosszabb teljes napi munkaidőre, a 60 perces ebédidőre, az osztott munkaidőre, valamint a díjazásra vonatkozó előírásokat is!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Elfekvő készlet

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyszerűsített végelszámolás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs