hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Határozott idejű munkaviszony megszüntetése

  • adozona.hu

Határozott idejű munkaszerződés esetén a határozott idő lejárta előtti – a munkavállaló magatartásával összefüggő vétség miatti – munkaviszony megszüntetése milyen dokumentációval támasztható alá úgy, hogy a későbbiekben ebből jogvita ne keletkezhessen? Elegendő-e a felmondásban (azonnali hatályú felmondás) írásban megindokolni a munkáltató döntését, vagy szükséges azt megelőznie írásbeli figyelmeztetésnek – akár több alkalommal –, egyéb szankciónak? Olvasói kérdésre Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A határozott időtartamú munkaviszonyt mindkét fél megszüntetheti felmondással. A munkáltatónak indokolás mellett erre három esetben van lehetősége: a felszámolási vagy csődeljárás tartama alatt vagy a munkavállaló képességére alapított okból, vagy ha a munkaviszony fenntartása elháríthatatlan külső ok következtében lehetetlenné válik. Ennek megfelelően a munkáltató nem élhet például a működésével vagy a munkavállaló magatartásával összefüggő okra hivatkozással felmondással. Így a kérdéssel érintett esetben az azonnali hatályú felmondás alkalmazása jöhet szóba.

A munkáltató a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással abban az esetben szüntetheti meg, ha a munkavállaló:

a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy

b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Látható tehát, hogy súlyos kötelezettségszegéssel indokolt esetben szüntethető meg a munkaviszony a magatartással összefüggésben. Azt is tudni kell, hogy az azonnali hatályú felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig lehet gyakorolni.  Még egy lényeges dolog: azonnali hatályú felmondással indokolás nélkül is megszüntetheti a munkáltató a határozott idejű munkaviszonyt, azonban ekkor a munkavállaló jogosult tizenkét havi, vagy ha a határozott időből hátralévő idő egy évnél rövidebb, a hátralévő időre járó távolléti díjára.

Munkajogi témában további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

Nem kell megelőzze írásbeli figyelmeztetés vagy egyéni szankció alkalmazása az azonnali hatályú felmondás közlését, és minden jellegű dokumentum megfelelő bizonyíték – például okirat, e-mail, levelek –, továbbá egy esetleges peres eljárás során a tanúvallomásokkal is igazolható a leírt indokolás.

A munkavállaló jogorvoslati joga nem zárható ki, ezért ügyelni kell a valós, okszerű és világos indokolás követelményének megfelelőségére. Amennyiben nagyon inogna az indok, érdemes alkudozni a közös megegyezés feltételeiben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tandíj visszafizetése felmondás után

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Irodai adminisztrátor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Felmondási idő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs