hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Halálba torkollott a feketemunka: mit tehet az özvegy?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária

Évek óta égető probléma, hogy jottányit nem sikerült visszaszorítani a feketefoglalkoztatást a magyarországi munkaadók körében. Feltételezhetően a feketemunkának esett áldozatul az a férfi, aki Ausztriában munkavégzés közben leesett a létráról. Magyar foglalkoztatója ahelyett, hogy azonnali orvosi segítséget kért volna, a furgonjával nyolcvan kilométert autózva egy magyarországi kórházba szállította a dolgozót, aki műtét közben meghalt. Tapasztalatok szerint a munkavállalók nincsenek tisztában azzal, hogy ha kiderül, zsebbe kapják a pénzt, nemcsak a munkáltatójuk, hanem ők is jelentős bírságra számíthatnak.

A napokban jelent meg a nyugat.hu cikke a tragikusan járt magyar szobafestő haláláról. Az írás arról számol be, hogy miután az Ausztriában dolgozó munkavállaló 4 méter magasból lezuhant, a magyar vállalkozó munkáltatója mindenféle orvosi ellátás igénybevétele nélkül furgonjával szállította haza a 80 kilométerre lévő Szombathelyre. Az 58 éves férfi műtét közben meghalt. A nyugat.hu információi szerint a munkavállaló nem volt bejelentve, és érvényes biztosítással sem rendelkezett.

A sajnálatos eset alapja nem egyedi, évek óta visszatérő probléma, a feketefoglalkoztatás, mely nem csupán az adóhatóság és a munkaügyi felügyelet megtévesztése, hanem a biztosítási jogviszony hiánya miatt is veszélyes. Külföldön – különösen Ausztriában – ilyet tenni még nagyobb kockázat (magas összegű pénzbüntetés, feljelentés). A jogsértést elkövető munkáltató több millió forint összegű pénzbírságra és büntetőjogi feljelentésre számíthat.

Az esetek többségében maga a munkavállaló sincs tisztában azzal, hogy a hatóságok felé nincs bejelentve, aki pedig erről tudomással bír, nem sok mindent tud tenni (maximum itthon fizeti maga után az egészségügyi szolgáltatási járulékot), ha szüksége van a munkára. A cikkből levonható következtetés szerint a munkáltató súlyos mulasztása, majd – vélhetően – az ezt követő szankciótól való menekülés egy ember halálát okozta.

A hazai és európai uniós jogszabályok alapján az érintett vállalkozó köteles lett volna a munkaképtelenséggel járó munkabalesetet haladéktalanul kivizsgálni, annak eredményét munkabaleseti jegyzőkönyvben rögzítve. Mivel súlyos munkabalesetről van szó, a munkavédelmi hatóságnak azonnal be kellett volna jelenteni.

A cikk szerint a munkavállaló napi 6 000 forintért dolgozott. Az nem derül ki, hogy ezért 8 vagy netán 12 órában történő munkavégzést vártak el, kétségtelen, a 8 órára történő visszaosztással sem jutunk nagy összeghez, különösen, hogy ausztriai munkavégzésről volt szó. Ennek vonzataként a munkáltató további komoly összegű bírságra számíthat.

A hasonló esetekben a szerencsétlenül járt munkavállaló hozzátartozója – sikeres bizonyítás esetén – sérelemdíj iránti igényt is érvényesíthet a vállalkozóval szemben. A munka törvénykönyve (Mt.) rendelkezései szerint az eltartott hozzátartozó, ha a károkozással összefüggésben a munkavállaló meghal, a károkozással összefüggésben felmerült kárán túlmenően olyan összegű tartást pótló kártérítést is igényelhet, amely szükségletének – a tényleges vagy az elvárhatóan elérhető munkabérét, jövedelmét is figyelembe véve – a sérelem előtti színvonalon való kielégítését biztosítja.

Utalni kívánok arra a hazai gyakorlatra is – elsősorban a kereskedelem, a vendéglátás vagy az építőipar szegmenseire jellemzően –, amikor a munkáltató a munkabért vagy annak egy részét borítékban, a járulékok levonása, adók befizetése nélkül készpénzben adja át a munkavállaló számára. Ezzel csökkenti az adóbevételt, saját magának azonban szép summát tud megspórolni.

A munkavállaló kénytelen elfogadni ezt a helyzetet, ha tisztességes bérért kíván dolgozni, azonban ha fény derül rá, mindkét félnek van veszítenivalója. A lebukás veszélye igazán akkor nagy, amikor a felek között elszámolási vita alakul ki. Ezen időpontig egy esetleges adóhatósági ellenőrzés is csak nagyon kivételes esetben tudja feltárni a szabálytalanságot.

Kötelező kiszabni bírságot magyarországi feketefoglalkoztatás esetén

A munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény szerint 30 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő bírsággal kell számolniuk a munkáltatóknak, ha a munkaügyi ellenőrök megállapítják, hogy a nem tettek eleget a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével, megszűnésével, megszüntetésével összefüggő bejelentési kötelezettségének. A felügyelőnek nincs mérlegelési joga, köteles javaslatot tenni munkaügyi bírság kiszabására, és a bírság kiszabása nem mellőzhető.
Ha az eljárás alá vont foglalkoztatónál az ellenőrzés megkezdésekor a foglalkoztatottak száma a húsz főt nem haladja meg, a munkaügyi bírság összege 30 cezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Természetes személy foglalkoztató által, nem egyéni vállalkozás keretében alkalmazott munkavállalót érintő jogsértés megállapítása esetén a munkaügyi bírság összegének plafonja 1 millió forint.

A munkaügyi bírság mértéke az egyes paragrafusokban meghatározott felső korlát kétszereséig terjedhet, ha a korábbi munkaügyi ellenőrzés eredményeként meghozott, bírságot kiszabó közigazgatási határozat jogerőre emelkedésétől számított három éven belül legalább egy, a korábbival azonos jogsértés megállapítására került sor.

A munkaügyi bírság összegének megállapításánál figyelembe kell venni különösen a jogszabály megsértésével okozott jogellenes állapot időtartamát, az okozott hátrány nagyságát, a megsértett jogszabályi előírások számát és hatását, az érintett munkavállalók számát, továbbá a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 94/A. § (1) bekezdésében meghatározott körülményeket.

A munkavállalóknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy a Büntető törvénykönyv alapján mindkét fél, vagyis a kiszolgáltatott helyzetben lévő dolgozó is felelősségre vonható. A munkáltatón – egy büntetőeljárás kezdeményezése mellett – az adóhatóság behajthatja a be nem fizetett járulékokat, ezek kamatait és bírságot is kiszabhat, a munkavállalót pedig kötelezheti az elévülési időn belül (5 év) a be nem fizetett járulékok, adók és azok kamatainak megfizetésére.

Kérdésként merül fel az is, hogy az adott vállalkozó milyen megrendelővel szerződött. Bár a megrendelő nem felel a vele polgári jogi viszonyban álló fél által foglalkoztatott munkavállalóért, azonban bármikor jogosult az ellenőrzésre. Persze, ha alkalmi foglalkoztatásról van szó, azt nem nehéz eltitkolni a megrendelő elől.

Ha valakinek a tudomása szerint a munkáltatója a teljes bér után megfizeti a levont adókat és járulékokat, de kétség merül fel benne, hogy tényleg bejelentették-e az illetékes szervek felé, annak érdemes időben érdeklődnie a társadalombiztosítási szervnél, illetve az adóhatóságnál.

A levonható és sokat hangoztatott következtetés nem új keletű: jogkövető munkáltatókra és munkavállalókra van szükség, hazai munkahelyekre, tisztességes bérezésre, az adózásban érdekelt felekre, titkok nélkül.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész értékesítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyam kiva elszámoló bevallásban

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Nyugdíjas tag jövedelme

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31