hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felmondás várandós nőnek próbaidő alatt

  • adozona.hu

Felmondhat-e veszélyeztetett terhes munkavállalójának a próbaidő alatt a munkáltató? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Dolgozójával munkáltatója hat hó próbaidővel kötött munkaszerződést. Három hó próbaidő elteltével a munkavállaló veszélyeztetett terhes. Kérdésünk, hogy a munkavállaló próbaidő alatt el mehet-e táppénzre, a munkáltatója felmondhat-e ebben az esetben munkavállalójának? – írta olvasónk.

A munkavállaló próbaidő alatt is lehet keresőképtelen, így megilleti a betegszabadsághoz és a táppénzhez való jog – kezdte válaszát Hajdu-Dudás Mária.

A várandósságra tekintettel a felmondási tilalom kizárólag a munkaviszony felmondással történő megszüntetésétől véd meg. Próbaidő alatt nem felmondással, hanem azonnali hatályú felmondással élhetnek a felek, azaz a munkavállaló munkaviszonya megszüntethető írásban, indokolás nélkül.

Ez a jog sem gyakorolható azonban korlátlanul, hiszen a munkáltatónak figyelemmel kell lennie a munkajogi alapelvekre, különösen az egyenlő bánásmód és a joggal való visszaélés tilalmának követelményére – hívta fel a figyelmet szakértőnk.

Azaz ha próbaidő alatt azonnali hatályú felmondással megszünteti a munkavállaló munkaviszonyát, majd a munkavállaló ezzel szemben keresetet nyújt be a munkaügyi bíróságon a jogellenesség megállapítása érdekében, és tudja valószínűsíteni, hogy az azonnali hatályú felmondásra kifejezetten várandósságra tekintettel került sor, a munkáltató pedig ennek nem tudja bizonyítani az ellenkezőjét, abban az esetben a munkaadó jogellenesen járt el. Ilyenkor kötelezhető az okozott kár megtérítésére (Mt. 82. §).

Jelen esetben tehát élhet a munkáltató az írásba foglalt és indokolás nélküli próbaidő alatti azonnali hatályú felmondás jogával, azonban ennek nem lehet mögöttes indoka a munkavállaló állapota (várandósság, keresőképtelenség).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiva-tao áttérési különbözet

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tőketartalék megszűntetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Eredménytartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink