hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felmondana gyeden, gyesen lévő dolgozójának? Tilalmak és lehetőségek

  • adozona.hu

Leginkább kisebb cégeknél fordul elő, hogy pénzügyi nehézségekbe ütközik a gyes mellett munkájához visszatérő kismama foglalkoztatása, illetve szabadságának kiadása. Milyen védelem illeti meg a kismamát, mit tehet a munkáltató? Olvasóink kérdéseire dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd, munkajogász szakértőnk válaszolt.

A témában a minap két kérdést is kaptunk olvasóinktól.

Az első kérdés a következőképpen hangzott: egy kismama gyermeke elmúlt kétéves, és a kismama jelezte a munkahelyén, hogy megszakítja a fizetés nélküli szabadságát és gyes folyósítása mellett vissza szeretne menni dolgozni. A cég azonban nem szeretné foglalkoztatni. Van-e lehetősége a cégnek felmondani, illetve hogyan érvényes most a kismamákra a felmondási védelem?

A kismama a fizetés nélküli szabadságra tekintettel jelenleg felmondási tilalom alatt áll. Erre tekintettel felmondást közölni kizárólag a fizetés nélküli szabadság megszakítását követően lehet, mely független attól, hogy esetlegesen gyes ellátást is igénybe vesz-e a munkavállaló – hangsúlyozta Hajdu-Dudás Mária.

Lényeges szabály, hogy a munkáltató felmondását köteles megindokolni. A felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. Azért fontos, hogy a felmondás indokolása megfelelően kerüljön megfogalmazásra, mert amennyiben az nem felel meg a törvényben foglalt követelményeknek, a munkavállaló a jogellenesség megállapítása esetén elmaradt jövedelem címén kártérítésre tarthat igényt, melynek maximális összege 12 havi távolléti díj.

Amennyiben a munkába visszatérést követően a gyermek nem tölti be a harmadik életévét, a munkáltatót a felmondás közlése előtt állás-felajánlási kötelezettség terheli.

Azaz a munkavállaló munkaviszonya a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg, ha a munkáltatónál a munkaszerződés szerinti munkahelyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.

A munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondással csak olyan okból szüntethető meg a munkaviszony, mely azonnali hatályú felmondási ok is lenne. Értelemszerűen ez az indok, míg a kismama nem végez munkát, nem merülhet fel.

A felmondási idő legkorábban a felmondás közlését követő napon kezdődik, azaz előfordulhat az is, hogy amikor a kismama visszatér munkába, azonnal kézhez kapja azonnal a felmondást – válaszolta szakértőnk.

Egy másik olvasónk arról számolt be, hogy ügyfele örökölt egy betéti társaságot, benne egy gyesen, majd gyeden lévő anyukával. Szeretne a hölgynek felmondani, de a hölgy újabb gyermeket szült. Most újra gyeden van. Fel lehet-e mondani a dolgozónak – vagy lehet-e közölni vele, hogy a fizetés nélküli szabadság lejártával a cég nem veszi vissza – gyed, illetve gyes ideje alatt? Ki kell-e adni a hölgy gyed alatt keletkezett szabadságát, ha nincs a bt.-ben olyan munkakör, amelyet ő visszatérésekor be tudna tölteni? Van-e olyan lehetőség, amikor a szabadság kiadása/kifizetése nem terheli a bt.-t? – kérdezte.

A kismama a fizetés nélküli szabadságra tekintettel felmondási tilalom alatt áll. Erre tekintettel felmondást közölni kizárólag a fizetés nélküli szabadság megszakítását, megszűnését követően lehet. A munkáltató felmondását köteles megindokolni. A felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet – szögezte le szakértőnk.

Amennyiben a munkába visszatérést követően a gyermek nem tölti be a harmadik életévét, a munkáltatót a felmondás közlése előtt állás-felajánlási kötelezettség terheli (ezt követően azonban már nem).

Azaz a munkavállaló munkaviszonya a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg, ha a munkáltatónál a munkaszerződés szerinti munkahelyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.

A fizetés nélküli szabadság megszűnését követően a munkáltató 60 napon belül köteles kiadni a felhalmozódott szabadságot (a szülési szabadság teljes tartamára és a fizetés nélküli szabadság első hat hónapja után jogosult szabadságra) a munkavállaló számára.

Felmondás esetén a felmondási idő azon részére, melyre elrendelhető munkavégzés (felmondási idő maximum fele), a szabadság vagy annak egy része jogszerűen kiadható. A szabadság kiadása, vagy a munkaviszony megszűnésekor a pénzben történő megváltása a munkáltató kötelezettsége – áll szakértőnk válaszában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész értékesítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyam kiva elszámoló bevallásban

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Nyugdíjas tag jövedelme

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31