hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezekben az esetekben kérhető a munkaviszony helyreállítása

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Az Országgyűlés döntött a munka törvénykönyve újabb módosításáról, melynek egyik eleme, hogy jogellenes munkaviszony-megszüntetés esetén szélesebb körben lesz kérhető a munkaviszony helyreállítása. Tekintettel arra, hogy ennek számos komoly következménye van (elmaradt bérek kifizetése akár évekre visszamenőleg), érdemes áttekinteni az erre vonatkozó szabályokat.

Amikor az egyenlő bánásmód követelménye sérül

A munkavállaló kérelmére a bíróság helyreállítja a munkaviszonyt, amennyiben a munkaviszony megszüntetése az egyenlő bánásmód követelményébe ütközött.

Első lépésben az egyenlő bánásmód követelményének a tisztázása szükséges. Ez a követelmény abban az esetben sérül, ha a munkaviszony megszüntetésére úgy kerül sor, hogy az az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség biztosításáról szóló 2003. évi CXXV. tv. (Ebktv.) rendelkezéseibe ütközik.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkaviszony megszüntetése az Ebktv. 8. §-ában nevesített ún. védett tulajdonsággal nem állhat ok-okozati összefüggésben. Ilyen védett tulajdonság például a nem, az életkor, érdekképviselethez tartozás vagy például az egészségi állapot.

Ezzel összefüggésben pedig két fontos körülményre kell felhívni a figyelmet. Az egyik az, hogy az ún. kimentési bizonyítás a munkáltató törvényi kötelezettsége. Ennek keretében azt kell bizonyítania, hogy a munkaviszony-megszüntetési ok a munka jellegéből eredő, jogszerű indok. Hivatkozhat tehát arra, hogy a munkavállaló ugyan valóban idős, de azért került elbocsátásra, mert rendszeresen késett.

A másik fontos szempont az, hogy a munkavállaló és a munkáltató közötti rossz viszony, antipátia nem védett tulajdonság, így ezt a bíróság e körben nem vizsgálja. Nem kizárt erre történő hivatkozással a felmondás vitatása, ám ennek a jogalapja a joggal való visszaélés, amit viszont már a munkavállalónak kell bizonyítania.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mely körben kérhető még a munkaviszony helyreállítása! 

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó vállalkozó bankszámlanyitás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tüdőszűrő

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérbeadott, használt ingatlan eladáskori áfaarányosítása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs