hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezekben az esetekben kérhető a munkaviszony helyreállítása

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Az Országgyűlés döntött a munka törvénykönyve újabb módosításáról, melynek egyik eleme, hogy jogellenes munkaviszony-megszüntetés esetén szélesebb körben lesz kérhető a munkaviszony helyreállítása. Tekintettel arra, hogy ennek számos komoly következménye van (elmaradt bérek kifizetése akár évekre visszamenőleg), érdemes áttekinteni az erre vonatkozó szabályokat.

Amikor az egyenlő bánásmód követelménye sérül

A munkavállaló kérelmére a bíróság helyreállítja a munkaviszonyt, amennyiben a munkaviszony megszüntetése az egyenlő bánásmód követelményébe ütközött.

Első lépésben az egyenlő bánásmód követelményének a tisztázása szükséges. Ez a követelmény abban az esetben sérül, ha a munkaviszony megszüntetésére úgy kerül sor, hogy az az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség biztosításáról szóló 2003. évi CXXV. tv. (Ebktv.) rendelkezéseibe ütközik.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkaviszony megszüntetése az Ebktv. 8. §-ában nevesített ún. védett tulajdonsággal nem állhat ok-okozati összefüggésben. Ilyen védett tulajdonság például a nem, az életkor, érdekképviselethez tartozás vagy például az egészségi állapot.

Ezzel összefüggésben pedig két fontos körülményre kell felhívni a figyelmet. Az egyik az, hogy az ún. kimentési bizonyítás a munkáltató törvényi kötelezettsége. Ennek keretében azt kell bizonyítania, hogy a munkaviszony-megszüntetési ok a munka jellegéből eredő, jogszerű indok. Hivatkozhat tehát arra, hogy a munkavállaló ugyan valóban idős, de azért került elbocsátásra, mert rendszeresen késett.

A másik fontos szempont az, hogy a munkavállaló és a munkáltató közötti rossz viszony, antipátia nem védett tulajdonság, így ezt a bíróság e körben nem vizsgálja. Nem kizárt erre történő hivatkozással a felmondás vitatása, ám ennek a jogalapja a joggal való visszaélés, amit viszont már a munkavállalónak kell bizonyítania.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mely körben kérhető még a munkaviszony helyreállítása! 

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék öröklése, elengedése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close