hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyszerűsített foglalkoztatás: mikor jár pótlék vasárnapra, és mikor nem?

  • adozona.hu

Egy alapítványnál vasárnap gyermekekre vigyázó személyt egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmaznak. Szükséges-e vasárnapi pótlékot fizetni? Olvasónk kérdésére dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Bár egyszerűsített foglalkoztatás esetén a vasárnapi munkavégzés elrendelésének nincs korlátja, mégis az dönti a választ, hogy a munka törvénykönyve (Mt.) mely rendelkezése alapján rendeli el az alapítvány a munkavállaló (az egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló munkaviszonyban foglalkoztatott) számára, hangsúlyozta Hajdu-Dudás Mária, egy táblázatban összefoglalva az ehhez kapcsolódó tudnivalókat.

Vasárnapra rendes munkaidő az alábbi esetekben rendelhető el

Jár-e 50% mértékű bérpótlék?

rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben

nem

idényjellegű tevékenység keretében

nem

megszakítás nélküli tevékenység keretében

nem

több műszakos tevékenység keretében

igen

készenléti jellegű munkakörben

igen

kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló

nem

társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához – a szolgáltatás jellegéből eredően – e napon szükséges munkavégzés esetén

nem

külföldön történő munkavégzés során

nem

a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló

igen

Vasárnapi munkavégzés esetén 50% bérpótlék jár, ha a munkavállaló a rendes munkaidőben történő munkavégzésre kizárólag az Mt. 101. § (1) bekezdés d), e) vagy i) pontban meghatározott feltételek alapján kötelezhető.

Azaz

- a több műszakos tevékenység keretében,
- a készenléti jellegű munkakörben,
- a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló esetében jár.

Fontos a „kizárólag” feltétel, azaz, ha bármely más eset alapján vasárnapi munkavégzés rendelhető el, a munkáltató nem köteles a vasárnapi pótlék megfizetésére. Bár a kérdező nem írta le részletesen, miről van szó, de a rendelkezésre álló információ alapján munkajogászunk kis esélyt látott arra, hogy e három közül bármelyik szóba jöhetne.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiva-tao áttérési különbözet

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tőketartalék megszűntetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Eredménytartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink