hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cigiszünet a munkahelyeken: hol lehet, és hányszor rágyújtani?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A dohányzók és a nemdohányzók között a munkajog terén is lehetnek ellentétek. Gyakran hallani, hogy míg utóbbiak folyamatosan dolgoznak, addig kollégájuk óránként tart egy-egy 10 perces cigiszünetet. Megteheti ezt vajon a munkaideje terhére? A munkáltató köteles dohányzásra kijelölt helyet biztosítani a munkahelyen vagy megtilthatja a dohányzást a munkahely teljes területén? Ha a munkáltatónál teljes dohányzási tilalom van hatályban, a munkavállalók kimehetnek az utcára – a bejárattól 5 méterre - rágyújtani?

A dohányzás jogi fogalma a dohánytermék, illetve dohányzási célú gyógynövénytermék elégetése, valamint hevítése. Ha órákig lapozzuk a munka törvénykönyvét, akkor sem találjuk meg benne a dohányzás céljából biztosított szünetre vonatkozó rendelkezéseket, ilyet ugyanis nem tartalmaz. Ebből az következik, hogy a munkavállaló dohányzás céljából nem szakíthatja meg jogszerűen a munkavégzését.

Ezen főszabály alól létezik két kivétel azokon a munkahelyeken, ahol nincs dohányzási tilalom. Az egyik a munkaközi szünet, melynek időtartama alatt nincs akadálya a dohányzásnak, a nem dohányzók védelmére vonatkozó szabályok betartása mellett. A másik pedig a munkáltató engedélye, mely alapján ésszerű korlátok között meg lehet szakítani a munkavégzést.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből kiderül, hol lehet, hányszor, mennyi ideig dohányozni a munkahelyeken, és használható-e a munkaközi szüneten kívüli is az illemhelyiség.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Gyod melletti munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Csed jogosultság gyes melletti munavégzés esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Előtársaság ügyvezető

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs