hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkáltatói felmondás: amikor hibás, mégis jogszerű

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

A munkaügyi perek legnagyobb részét a munkaviszony megszüntetésével összefüggésben kezdeményezett eljárások alkotják, melyek keretében a munkavállalók a munkáltatói felmondások jogszerűségét vitatják. Az alábbiakban azon jogszabálysértéseket, illetve jogkövetkezményeiket mutatjuk be, melyek nem okozzák a felmondás jogellenességét.

Amikor téves a felmondási idő számítása

A felmondási idő az a türelmi időszak, melynek elteltével a munkaviszony megszűnik. Szerepe pedig az, hogy a felek a munkaviszony megszűnésére megfelelően fel tudjanak készülni. A felmondási idő a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 69. paragrafusának (1) bekezdése alapján 30 nap, mely a munkáltató felmondása esetén a munkaviszony hossza függvényében nő. Azt is lehetővé teszi a törvény, hogy a felek a törvényben leírtaknál hosszabb, legfeljebb 6 havi felmondási időben állapodjanak meg.

Előfordul azonban az, hogy a felmondás a felmondási időt rosszul állapítja meg, azaz, annak számítása nem illeszkedik az Mt.-hez vagy a felek eltérő megállapodásához. Fontos, hogy ilyen esetekben a felmondás nem válik jogellenessé. A jogellenes módon kiszámított felmondási idő helyett ilyenkor a helyes szabályoknak megfelelő felmondási idővel tekinthető megszűntnek a jogviszony, a munkavállalót pedig a kiesett időre a távolléti díja illeti meg.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben további példákat sorolunk, mely esetben kifogásolható ugyan, de nem jogellenes a munkáltatói felmondás.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építőipari szolgáltatásnál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlaneladás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Magánszemély nevére szóló számla fizetése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs