hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkáltatói felmondás: amikor hibás, mégis jogszerű

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A munkaügyi perek legnagyobb részét a munkaviszony megszüntetésével összefüggésben kezdeményezett eljárások alkotják, melyek keretében a munkavállalók a munkáltatói felmondások jogszerűségét vitatják. Az alábbiakban azon jogszabálysértéseket, illetve jogkövetkezményeiket mutatjuk be, melyek nem okozzák a felmondás jogellenességét.

Amikor téves a felmondási idő számítása

A felmondási idő az a türelmi időszak, melynek elteltével a munkaviszony megszűnik. Szerepe pedig az, hogy a felek a munkaviszony megszűnésére megfelelően fel tudjanak készülni. A felmondási idő a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 69. paragrafusának (1) bekezdése alapján 30 nap, mely a munkáltató felmondása esetén a munkaviszony hossza függvényében nő. Azt is lehetővé teszi a törvény, hogy a felek a törvényben leírtaknál hosszabb, legfeljebb 6 havi felmondási időben állapodjanak meg.

Előfordul azonban az, hogy a felmondás a felmondási időt rosszul állapítja meg, azaz, annak számítása nem illeszkedik az Mt.-hez vagy a felek eltérő megállapodásához. Fontos, hogy ilyen esetekben a felmondás nem válik jogellenessé. A jogellenes módon kiszámított felmondási idő helyett ilyenkor a helyes szabályoknak megfelelő felmondási idővel tekinthető megszűntnek a jogviszony, a munkavállalót pedig a kiesett időre a távolléti díja illeti meg.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben további példákat sorolunk, mely esetben kifogásolható ugyan, de nem jogellenes a munkáltatói felmondás.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó fizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

EU-s magánszemélytől gépkocsivásárlás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close