23 találat a(z) jogellenes cimkére

Fontos a munkaviszony megfelelő megszüntetésére ügyelni Cikk

Mindannyian tapasztaljuk, hogy a munkavállalók egyre könnyebben szüntetik meg a fennálló munkaviszonyukat, azaz növekvő fluktuációval találkozhatunk. Amellett, hogy ennek okait érdemes cégen belül vizsgálni érdemes azokat a körülményeket górcső alá venni, melyek a felmondás jogellenességét eredményezhetik.

Kúria: a személyes adatok jogellenes kezelése nem alapoz meg önmagában kompenzációs igényt Cikk

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a személyes adatok jogellenes kezelése további felelősséget jelent-e. A Kúria friss határozatában (BH2023.65.) amellett foglalt állást, hogy a kompenzációs igény eredményességének (kárfelelősségnek) a jogsértésen túlmenően további feltételei is vannak. Cikkünkben a döntés részleteit mutatjuk be.

Amikor a munkavállaló köteles felmondását megindokolni, sőt amikor a felmondás miatt fizetnie is kell Cikk

A munkavállaló felmondását fő szabály szerint nem kell megindokolni. Ahogyan az azonban lenni szokott, léteznek kivételek. Az alábbiakban ezeket mutatjuk be.  

Eltűnt munkavállaló és jogellenes munkaviszony-megszüntetés Cikk

Nem egyedi eset, amikor a munkavállaló nem jelenik meg egy állásinterjún, vagy miután rá esett a választás, már az első munkanapon nem veszi fel munkát. Arra is számos példa van, amikor a munkavállaló úgy vet véget a munkaviszonyának, hogy egyszerűen nem megy többé munkába. Milyen lehetőségei vannak a munkáltatónak? Ehhez kapcsolódóan azt is megvizsgáltuk, hogy mikor szünteti meg a munkaviszonyát jogellenesen a munkavállaló.

Sztrájk jogellenességének kérdésében döntött a Kúria Cikk

Önmagában a sztrájkkövetelések megfogalmazása visszaélésszerűnek nem minősülhet. A sztrájkkal kapcsolatos, az érintett felek részéről megvalósul kommunikáció, annak a nyilvánosság tájékoztatására irányuló tartalma, jellege nem vonható be a sztrájkkövetelés, illetve a figyelmeztető sztrájk jogszerűsége megítélésének körébe – mondta ki határozatában a Kúria.

Jogellenes munkavállalói felmondás Kérdés

Kúriai határozat mozgáskorlátozott parkolási igazolványának átadásáról Cikk

A perbeli ügyben a feleség mozgáskorlátozott személy volt, akinek a gépjárművén ezt parkolási igazolvány tanúsította, A feleség a gépjárművet férjének használatra átengedte, mely miatt a rendőrség a férjjel szemben közokirat-hamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított, továbbá értesítette a parkolási igazolvány kiállítóját. Ezt követően az igazolványt visszavonták. A feleség az igazolvány visszavonását közigazgatási eljárásban vitatta. A vita részleteit a Kúria BH2022.23. számú friss határozata tükrében az alábbiakban mutatjuk be.

Rendkívüli felmondás jogellenességének jogkövetkezményei tárgyában hozott határozatot a Kúria Cikk

A felperes 1992. április 1-jével létesített munkaviszonyt az alperessel, 1999. július 1-től ügyvezető igazgató volt. A Kúria közbenső ítéletével a másodfokú bíróság ítéletét hatályon kívül helyezte, az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, és megállapította, hogy az alperes által 2007. május 2-ai keltezéssel kiadott rendkívüli felmondás jogellenes. Tájékoztató a Kúria M.I. tanácsa által tárgyaláson elbírált Mfv.I.10.127/2019. számú ügyről.

Csökken a jogellenesen finanszírozott pártok költségvetési támogatása Cikk

A Magyar Államkincstár (MÁK) júliustól csökkenti azoknak a pártoknak a költségvetési támogatását, amelyeknél az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jogszabályellenes finanszírozást állapított meg.

Hátráltatta a gázcsatlakozások kiépítését a Tigáz Cikk

A Tigáz földgázelosztó jogszerűtlenül járt el, amikor hátráltatta a szerződéskötést azokkal a fogyasztókkal, akik a július 1-jétől díjmentes gázcsatlakozások kiépítését kezdeményezték – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.

Megint változna a munka törvénykönyve: ki, mit szeretne? Cikk

A munka törvénykönyve módosításáról tárgyal a kormány a munkáltatói és a munkavállalói érdekképviseletekkel. Az alábbiakban a legfontosabb vitás területeket, illetve a jövő év elején hatályba lépő módosításokat mutatjuk be.

Több tízmilliós kártérítést ítélt meg a Kúria jogellenesen felmondott kölcsönszerződés miatt Cikk

Egy vállalkozó beperelte a vele hitel- és más finanszírozási szerződéseket kötő társaságot, kártérítést követelve tőle, mert az felmondta a szerződéseket. Az ügyre a Kúria tett pontot.

Építményadó jogellenessége Kérdés

Tiszelt Szakértő ! Fót város helyi építményadó rendelete lakóingatlanra vonatkozóan 100 Ft/nm, hétvégi házra vonatkozóan 400 Ft/nm adót vetett ki. A település egy területén a helyi építési szabályzat (véleményem szerint jogellenes) 2001-es módosítása kapcsán egymás mellett lévő ingatlanok egyike lakóház, míg a másik hétvégi ház besorolású. Ennek következtében az egymás melletti házak tekintetében az önkormányzat szabályozása folytán a lakóházzá át nem minősíthető ingatlan adóterhe négyszerese a mellette lévő hétvégi háznak (amiket ugyanúgy életvitelszerűen lakóházként használnak). Ebben az ügyben közérdekű bejelentést tettem az állampolgári jogok biztosánál alapjogba ütközés (diszkrimináció) miatt, de panaszomat elutasították, véleményük szerint ez nem jogsértés. Mivel ez a kérdés lakóterületünkön közel 100 ott élő családot érint, természetesen nem akarunk ebbe belenyugodni, hiszen véleményünk szerint nincs jogalapja a megkülönböztetésnek. Mit tanácsol, mit tegyünk?

Munkáltatói felmondás: amikor hibás, mégis jogszerű Cikk

A munkaügyi perek legnagyobb részét a munkaviszony megszüntetésével összefüggésben kezdeményezett eljárások alkotják, melyek keretében a munkavállalók a munkáltatói felmondások jogszerűségét vitatják. Az alábbiakban azon jogszabálysértéseket, illetve jogkövetkezményeiket mutatjuk be, melyek nem okozzák a felmondás jogellenességét.

Jogellenes kirúgás: ezt kell tudni a megítélt juttatás tb-terheiről Cikk

A (volt) munkáltatóval szemben munkaügyi pert nyerni mindenképpen elégtétel a „kirúgott” dolgozó számára, és akkor még nem is szóltunk az így megítélt elmaradt munkabérről vagy kártérítésről. Hogy a társadalombiztosítási ellátások és kötelezettségek szempontjából mit jelent a megítélt díjazás, az elsősorban attól függ, hogy egészen pontosan milyen címen tartotta azt jogosnak a bíróság, illetve mikor történt a munkaviszony jogellenes megszüntetése.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély megbízása oktatásra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Biztosítási díj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Alapítvány megszűnés bevallásai

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1