16 találat a(z) jogellenes cimkére

Rendkívüli felmondás jogellenességének jogkövetkezményei tárgyában hozott határozatot a Kúria Cikk

A felperes 1992. április 1-jével létesített munkaviszonyt az alperessel, 1999. július 1-től ügyvezető igazgató volt. A Kúria közbenső ítéletével a másodfokú bíróság ítéletét hatályon kívül helyezte, az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, és megállapította, hogy az alperes által 2007. május 2-ai keltezéssel kiadott rendkívüli felmondás jogellenes. Tájékoztató a Kúria M.I. tanácsa által tárgyaláson elbírált Mfv.I.10.127/2019. számú ügyről.

Csökken a jogellenesen finanszírozott pártok költségvetési támogatása Cikk

A Magyar Államkincstár (MÁK) júliustól csökkenti azoknak a pártoknak a költségvetési támogatását, amelyeknél az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jogszabályellenes finanszírozást állapított meg.

Hátráltatta a gázcsatlakozások kiépítését a Tigáz Cikk

A Tigáz földgázelosztó jogszerűtlenül járt el, amikor hátráltatta a szerződéskötést azokkal a fogyasztókkal, akik a július 1-jétől díjmentes gázcsatlakozások kiépítését kezdeményezték – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.

Megint változna a munka törvénykönyve: ki, mit szeretne? Cikk

A munka törvénykönyve módosításáról tárgyal a kormány a munkáltatói és a munkavállalói érdekképviseletekkel. Az alábbiakban a legfontosabb vitás területeket, illetve a jövő év elején hatályba lépő módosításokat mutatjuk be.

Több tízmilliós kártérítést ítélt meg a Kúria jogellenesen felmondott kölcsönszerződés miatt Cikk

Egy vállalkozó beperelte a vele hitel- és más finanszírozási szerződéseket kötő társaságot, kártérítést követelve tőle, mert az felmondta a szerződéseket. Az ügyre a Kúria tett pontot.

Építményadó jogellenessége Kérdés

Tiszelt Szakértő ! Fót város helyi építményadó rendelete lakóingatlanra vonatkozóan 100 Ft/nm, hétvégi házra vonatkozóan 400 Ft/nm adót vetett ki. A település egy területén a helyi építési szabályzat (véleményem szerint jogellenes) 2001-es módosítása kapcsán egymás mellett lévő ingatlanok egyike lakóház, míg a másik hétvégi ház besorolású. Ennek következtében az egymás melletti házak tekintetében az önkormányzat szabályozása folytán a lakóházzá át nem minősíthető ingatlan adóterhe négyszerese a mellette lévő hétvégi háznak (amiket ugyanúgy életvitelszerűen lakóházként használnak). Ebben az ügyben közérdekű bejelentést tettem az állampolgári jogok biztosánál alapjogba ütközés (diszkrimináció) miatt, de panaszomat elutasították, véleményük szerint ez nem jogsértés. Mivel ez a kérdés lakóterületünkön közel 100 ott élő családot érint, természetesen nem akarunk ebbe belenyugodni, hiszen véleményünk szerint nincs jogalapja a megkülönböztetésnek. Mit tanácsol, mit tegyünk?

Munkáltatói felmondás: amikor hibás, mégis jogszerű Cikk

A munkaügyi perek legnagyobb részét a munkaviszony megszüntetésével összefüggésben kezdeményezett eljárások alkotják, melyek keretében a munkavállalók a munkáltatói felmondások jogszerűségét vitatják. Az alábbiakban azon jogszabálysértéseket, illetve jogkövetkezményeiket mutatjuk be, melyek nem okozzák a felmondás jogellenességét.

Jogellenes kirúgás: ezt kell tudni a megítélt juttatás tb-terheiről Cikk

A (volt) munkáltatóval szemben munkaügyi pert nyerni mindenképpen elégtétel a „kirúgott” dolgozó számára, és akkor még nem is szóltunk az így megítélt elmaradt munkabérről vagy kártérítésről. Hogy a társadalombiztosítási ellátások és kötelezettségek szempontjából mit jelent a megítélt díjazás, az elsősorban attól függ, hogy egészen pontosan milyen címen tartotta azt jogosnak a bíróság, illetve mikor történt a munkaviszony jogellenes megszüntetése.

Jogellenes felmondás Kérdés

Kedves dr. Hajdu-Dudás Mária! Érdeklődve olvastam legutóbbi írását. Szívesen venném, ha írna a jogellenes felmondás fordított esetéről is, amikor a munkavállaló mond fel jogellenesen. Tapasztalataim szerint ez utóbbi ma tipikusabb eset, és úgy tűnik, a munkáltatók kiszolgáltatottabbak ilyen helyzetekben. Üdvözlettel: Gyüre Tamás

Jogellenesen mentették fel, a törvényszék ezt nem ismerte el, a Kúria döntött Cikk

Csaknem öt évig húzódott a kormánytisztviselő munkajogi ügye, mely szerint még 2011-ben felmentették állásából. A munkáltatói döntést per követte, amely a Kúriánál kötött ki.

Elmaradt bér és kamatainak elszámolása Cikk

Munkaviszony jogellenes megszüntetése miatt a volt munkáltatót elmaradt bér és annak kamatai kifizetésére kötelezte a bíróság. Az elszámolással kapcsolatos olvasói kérdésekre Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Bajok a munkajogban. A Kúria is változtatna Cikk

Csorbultak a munkavállalói jogok, nőttek a munkaviszonyból fakadó kockázataik, jogellenes munkáltatói gyakorlat esetén szűkültek kártérítési esélyeik. A Kúria is változtatna a munkajogi kódexen.

Munkaviszony határozott időre: hosszabbítás és jogellenesség Cikk

A határozott idejű munkaviszonynak számos előnye van a munkavállaló és a munkáltató számára egyaránt. Jogellenes, sorozatos meghosszabbítása azonban súlyos következményekkel járhat.

Ráment a lakás a jogellenes végrehajtásra. Ki a felelős? Cikk

Az elsőfokú bíróság egyetemlegesen kötelezte az egyik megyei törvényszéket és egy önálló bírósági végrehajtót kártérítés megfizetésére a felperes javára, mert álláspontja szerint a felperessel szemben törvénysértő módon került sor a végrehajtás elrendelésére és foganatosítására, amelynek következtében a felperes a lakását is elvesztette. Az ügy a Kúriáig jutott.

Zsebszerződést kötött? Akár öt év börtönt is kaphat Cikk

Májustól bűncselekménynek, minősül a mező- és erdőgazdasági hasznosítású föld jogellenes megszerzésére kötött szerződés.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavállalótól levont költség könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérleti díj számlázása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close