hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Őket vágja nagyon mellbe a németországi 8,5 eurós minimálbér

  • Dr. Hajdu-Dudás Mária
19

Minden ágazatban óránként bruttó 8,5 eurós minimálbért vezetett be Németország idén január 1-jétől. A törvény szerint ezt a minimumként meghatározott összeget minden olyan munkavállaló részére meg kell fizetni, aki Németország területén munkát végez, beleértve azt az esetet is, ha nem német cég a munkáltató, vagy ha a dolgozó csak áthalad Németország területén, mint például a gépkocsivezetők.

A németországi minimálbérre és a kiküldetésre vonatkozó törvények számos kötelezettséget rónak azon külföldi munkáltatók részére is, akik bármely konstrukcióban németországi munkavégzésre kötelezik a munkavállalóikat. 
Az alapkoncepció szerint minden munkavállaló jogosult arra, hogy a munkáltató a munkabért legalább a minimálbér mértékében részére megfizesse.

A rendelkezéseket a belföldi és külföldi székhellyel rendelkező munkáltatók egyaránt kötelesek alkalmazni, így az az alábbi esetekre terjed ki:

– német munkáltató foglalkoztat munkavállalót,

– Magyarországon letelepedett, német tulajdonú vállalkozás, ha a német anyavállalathoz küld munkavállalót,

– nem német munkáltató Németországban vállal munkát határon átnyúló szolgáltatás keretében,

– fuvarozó német felrakó- vagy lerakóhelyet érint,

– fuvarozó tranzitforgalomban keresztülmegy Németország területén.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, milyen bejelentési kötelezettségük van, és milyen szabályokat kell betartaniuk az érintett vállalkozásoknak.

A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (19) , melyek közül a legfrissebbek:
MateT

Tisztelt Szakértő! Ha német anyavállalathoz küldenek ki a magyar leányvállalattól munkavállalókat munkafolyamat betanulására, és eddig a szállást, utazást, étkezést a német anyavállalat fizette, ha jól értem mostantól a részükre a kinti tartózkodás idejére adott bérnek el kell érnie a 8,5 Euro-t. Magyarországról ők jelenleg távolléti díjat + napidíjat kapnak. Megfelel a törvénynek, ha ezek együttes összege eléri a 8,5 Euro-t? Ebből levonható a munkavállalóktól a jövőben a szállás+utazás+étkezés költsége?

dudas.dr

Kedves Emese, álláspontom szerint az illetékes vámigazgatási hatóság felé – legkésőbb a beutazás megkezdése előtt faxon - ilyen esetben is kötelező a bejelentés, ahogyan a 8,5 euró minimálbér megfizetése is, ugyanis a törvény az ország területén történő munkavégzés esetén írja elő a megfizetési kötelezettséget, jelen esetben pedig a munkaviszonyban álló munkavállaló a gépjárművet munkavégzése során hozza haza. Az Európai Bizottság jelenleg is vizsgálja a német minimálbér jogszerűségét, remélhetőleg hamarosan újabb információk érkeznek. Üdvözlettel: Hajdu-Dudás Mária

dudas.dr

Tisztelt „Euraseal”, a külföldi székhely Németország vonatkozásában külföldi, tehát a nem Németországban található székhely minősül annak, így a bejelentés az illetékes vámigazgatási hatóság felé kötelező, amennyiben egy vagy több munkavállalót a feketemunka elleni küzdelemről szóló törvényben meghatározott gazdasági területeken, vagy gazdasági ágazatokban a törvény alkalmazási területén foglalkoztat. Üdvözlettel: Hajdu-Dudás Mária

Euraseal

Tisztelt Szakértő! A bejelentéssel kapcsolatosan szeretném kérdezni,hogy ha olyan munkáltató vagyunk, aki nem rendelkezik külföldi székhellyel, akkor nincs bejelentési kötelezettségünk munkavállalóink németországi munkavégzése esetén?

MSE213

Tisztelt Hajdu-Dudás Márta!
Ha egy használt gépjármű kereskedéssel foglalkozó cég Németországból hoz be saját szállítójárművel és saját alkalmazottal gépjárművet, akkor rá is vonatkozik-e a 8,5 eurós minimálbér? Ezek a behozatalok alkalom szerűek. Ha egy jó vétel kínálkozik, 1-2 napon belül indulunk a gépjárműért. Kinek és mikor kell bejelenteni, hogy a munkavállalónk Németországba megy áruért?
Válaszát előre is köszönöm:
Emese

dudas.dr

Tisztelt „urbangabi”! A kérdés első részére sajnos egyelőre nem tudok határozott választ adni, semmiből nem derül ki, hogy a német hatóságok kérik-e majd a német nyelvű munkaszerződést, vagy megelégednek a minimálbérről szóló törvény szerinti bejelentéssel (formanyomtatvány) és annak igazolásával. Jelenlegi ismereteim szerint a gépkocsivezetőknek nem kell külön dokumentummal igazolniuk a minimálbér tényét.
Mivel az alapbér a munkaszerződés kötelező tartalmi eleme, az abban bekövetkezett változást is szabályozni kell, ugyanakkor ennek a minimálbérnek a megfizetésére mégsem a felek megállapodása, hanem kötelező jogszabályi rendelkezés alapján kerülne sor, így adott esetben az erről szóló tájékoztatás is megfelelő lehet (ha nem állapodnak meg ebben a felek, a jelenlegi helyzet szerint akkor is jogosult rá a munkavállaló).
A napidíj összege álláspontom szerint nem számítható bele a minimálbérbe.
Tudomásom szerint az aggályos kérdések mielőbbi megválaszolása érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a német hatóságok is megkeresésre kerültek, remélhetőleg gyorsan érkezik segítség. Üdvözlettel: Hajdu-Dudás Mária

dudas.dr

Tisztelt Bodnár Ildikó! A polgári jogi jogviszonyt igazoló dokumentummal (megbízási-, vállalkozási szerződés), ennek hiányában hiteles cégkivonattal tudja igazolni. A lényeg az, hogy a munkavégzés alapja bizonyítható legyen. Üdvözlettel: Hajdu-Dudás Mária

dudas.dr

Tisztelt J. Margó! Álláspontom szerint ezek a dokumentumok megfelelőek (ha a gépkocsivezető polgári jogi jogviszonyban állna a gazdasági társasággal, önmagában ennek az igazolása is elegendő). Üdvözlettel: Hajdu-Dudás Mária

J.Margó

Tisztelt Szakértő!
Tagi jogviszonyos gépkocsivezető milyen dokumentummal tudja hivatalosan igazolni a német hatóságnak egy közúti ellenőrzésnél azt, hogy Ő nem munkavállaló??? Elég lehet hozzá egy hiteles fordítású társasági szerződés vagy esetleg cégkivonat???
Köszönöm előre válaszát!!!!

Bodnár Ildikó

Tisztelt Szakértő!
Ha társas vállalkozó végez néhány napig munkát Németországban, egy esetleges ellenőrzésre felkészülve mivel tudja igazolni, hogy nem munkaviszonyban van, ezért rá nem vonatkozik a minimálbér fizetési kötelezettség? Válaszát előre is köszönöm.

urbangabi

Tisztelt Szakértő! Gépkocsivezetők (alkalmazott) esetében - amennyiben a 8,5 EUR összegű minimálbért kell kifizetnünk a Németországban ledolgozott órákra - kell készítenünk egy munkaszerződés módosítást, vagy tájékoztató levelet, melyben szerepel ez a módosítás? Le kell fordíttatnunk a munkaszerződését német nyelvre, hogy a német hatóság ellenőrzése esetén így tudjuk bemutatni? A 40 EUR összegű napidíjat bele lehet számolni a 8,5 EUR/óra összegbe? Válaszát köszönöm.

dudas.dr

Tisztelt Bores Lászlóné! A minimálbér alkalmazása a jelenlegi álláspont szerint minden ágazatban, és minden németországi munkavégzés esetén kötelező. A törvény 20.§-a szerint a belföldi vagy külföldi székhellyel rendelkező munkáltatók kötelesek az általuk belföldön foglalkoztatott munkavállalóknak megfizetni a törvény szerinti minimálbért. Üdvözlettel: Hajdu-Dudás Mária

dudas.dr

Tisztelt Pauer Ildikó! A minimálbér fizetési kötelezettség kizárólag a munkáltatót kötelezi az általa foglalkoztatott munkavállaló vonatkozásában, az egyéni vállalkozót nem terheli. Üdvözlettel: Hajdu-Dudás Mária

dudas.dr

Tisztelt Vida Orsolya! A minimálbér megfizetésének kötelezettsége a munkáltatót terheli, társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjára nem kötelező, munkaviszony hiányában. Üdvözlettel: Hajdu-Dudás Mária

dudas.dr

Tisztelt Bartek Anett! Az általános minimálbér szabályozásáról szóló törvény csak a munkavállalók esetén teszi kötelezővé a minimálbér megállapítását. Azaz Ön helyesen értelmezi, a vállalkozók esetén nincs ilyen kötelező jellegű előírás. Arra kell ügyelni, hogy amennyiben a vállalkozó alvállalkozót vesz igénybe, és ez az alvállalkozó nem teljesíti a minimálbér-fizetési kötelezettségét az általa foglalkoztatott munkavállalók vonatkozásában, abban az esetben a vállalkozó felel a mulasztásért (meg kell győződnie arról, hogy betartásra kerül-e a szabály). Üdvözlettel: Hajdu-Dudás Mária

Bores Lászlóné

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha németországi telephelyen építőiparban vannak szakmunkás dolgozók foglalkoztatva akkor is 8,5 EUR a kötelező bérminimum?
Válaszukat előre is köszönöm.

PAUER ILDIKÓ

Ugyanehhez a kérdéskörhöz tartozóan kérdezem, hogy az Egyéni vállalkozó, aki saját maga vezeti a gépjárművét, rá is vonatkozik a fizetési kötelezettség?

VidaOrsolya

Tisztelt Szakértő, társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjára, aki nem órabéres elszámolás alapján vesz fel tagi jövedelmet, arra is vonatkozna a 8,5 EUR kötelező kifizetés?
Köszönöm előre válaszát

bartekanett

Tisztelt Szakértő! Lehet rosszul értelmezem a a törvényt, de szinte mindenhol csak azt hallom, hogy munkavállaló esetében kell megfizetni, amennyiben a munkáltató őt Németországba küldi munkára, illetve csak áthalad rajta....személyszállítással foglalkozó kft esetében a gépkocsi vezető a kft. tulajdonosa, aki tagi jogviszonyban áll a cégben, tehát vállalkozóként van számfejtve. Rá is ugyanígy vonatkozik a 8,5 eur? Válaszát előre is köszönöm.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nemzetközi fuvar áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szabadságmegváltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close