hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: jár-e táppénz munkaidőben végzett orvosi vizsgálatok esetén?

  • adozona.hu

Egy cég alkalmazottja havonta két-három napon kényszerül orvosi vizsgálatokra járni. Ezekről táppénzes papírt mutat be a munkáltatónak. Jár-e betegszabadság vagy táppénz ezekre az egy-egy napokra? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd válaszolt.

A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól a különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok miatt indokolt távollét tartamára a munka törvénykönyve (Mt.) 55. paragrafus (1) bekezdésének k) pontja szerint. A felsorolásban szerepel a kötelező orvosi vizsgálat tartama is, azonban a kérdésben foglalt esetben nem erről van szó. Szakértőnk álláspontja szerint a szükséges orvosi vizsgálat is előbbi esetkörbe sorolható azzal, hogy a munkavállalónak törekednie kell arra, hogy a vizsgálatokra lehetőleg ne munkaidőben ne menjen el (természetesen akadhatnak esetek, amikor nincs választási lehetősége). A 146. paragrafus értelmében azonban díjazás nem illeti meg. Ez tehát a főszabály.

Megjelent a HVG Tb 2023 különszáma – digitális változatban is

Ami az adott kérdés megválaszolása során nehézséget okoz az, hogy a munkavállaló táppénzes igazolást kapott az adott napokra (a kérdésből nem derül ki, de feltehetően a munkáltatónak sincs tudomása arról, hogy ezek milyen vizsgálatok, mennyi időt vettek igénybe stb.), mely megítélése orvosi kompetenciába tartozik. Szakértőnk szerint ebben az esetben nem mérlegelhet a munkáltató, köteles betegszabadságot kiadni, illetve annak lejártát követően táppénzre lesz jogosult a munkavállaló.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó főállásban vagy mellékállásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozó elhalálozása

Lepsényi Mária

adószakértő

Lakás bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5