A nap kérdése: felmondhat-e a munkavállaló fizetés nélküli szabadsága alatt?

  • adozona.hu

Munkavállalónk engedélyezett fizetés nélküli szabadságon van 2024.01.01-jétől 2024.02.29-éig, melyet külföldi munkavállalás céljából vett igénybe. Tudomásunkra jutott azonban, hogy nem szándékozik visszatérni Magyarországra, emiatt felmondását tervezi. Kérdésem, hogy amennyiben beadja a felmondását, mikor kezdődik meg a felmondási ideje, ha nem tér vissza Magyarországra? Kezdődhet-e a közlés, vagyis a levél kézhezvételének napján? Mi a teendő, ha az engedélyezett fizetés nélküli szabadság leteltét követően nem tér vissza? Szüneteltetjük a jogviszonyát a felmondási idő leteltéig, majd megszüntetjük, vagy esetleg azonnali hatállyal megszüntethetjük a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása miatt? – az Adózóna oldalára beérkezett kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Önmagában az a körülmény, hogy a fizetés nélküli szabadsága alatt munkaviszonyát felmondással megszünteti, nem vet fel jogi problémát 2024.02.29. napjáig. Ha ezen időszakban felmond, abban az esetben a felmondási ideje így alakul a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) szerint:

68. § (1) A felmondási idő legkorábban a felmondás közlését követő napon kezdődik. Innentől kezdődően telik az alapesetben 30 nap, ha nem állapodtak meg korábban ettől eltérő időtartamban. Mivel felmondani jogszerűen írásban lehet, így ez az e-mail, postai levél átvételének időpontjától kezdődik. Elvben – jogellenesen – szóban is fel lehet mondani joghatályosan, de mindenképpen mindkét fél érdeke az írásos, minimálisan e-mailben történő felmondás.

Foglalkoztatás 2024-ben: munkajogi, munkavédelmi változások – videófelvétel

A probléma ott lehet, hogy a munkavállalói felmondás esetén előálló felmondási időt a munkavállalónak teljes mértékben le kell dolgoznia, amely alól persze kaphat mentesítést a munkáltató által. 2024.02.29. napjáig ezzel eleve nincsen gond, mert fizetés nélküli szabadságon van a munkavállaló. A fennmaradó részt azonban le kell dolgozni. Amennyiben ezt nem kívánja ledolgozni, és ezt jelzi is, abban az esetben szerintem szerencsésebb a munkaviszonyt közös megegyezéssel megszüntetni 2024.02.29. napjával. Egyéb esetben vagy mentesítik a munkavégzés alól, ha akarják, vagy akár azonnali hatállyal is megszüntethetik a munkaviszonyt, hiszen a rendelkezésre állási kötelezettségét nem teljesíti.

Szerintem mindenkinek a legjobb a közös megegyezés, így ezt beszéljék át. Erre még van elegendő idejük a hónap végéig.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó és gépjárműkereskedelem

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bankkártyás fizetés

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3