hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: fel lehet-e mondani táppénzen levő munkavállalónak?

  • adozona.hu

Dolgozónk 2023. június 15-étől táppénzen van a mai napig is, a 15 nap betegszabadságát már kimerítette. A dolgozó nem akar felmondani, de továbbra is keresőképtelen. Kérdésem, hogy a munkáltató milyen nappal tudja megszüntetni a dolgozó munkaviszonyát, vagy milyen feltételekkel tudná megszüntetni a munkaviszonyát? Táppénz ideje alatt a szabadságát is meg kell váltani? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt a feltett kérdésekre.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A felmondás közölhető most is a munkavállalóval, azonban a felmondási idő legkorábban a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év lejártát követő napon kezdődik.

Igen, a keresőképtelenség tartama is jogosít szabadságra.

Lényeges továbbá a felmondás indokolása is. Az indok összefügghet a munkáltató működésével, pl. átszervezés, minőségi csere, létszámcsökkentés. Megalapozhatja a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása, pl. ha megszegi a munkáltató utasításait. Végül lehet olyan indok, ami a munkavállaló képességéhez kapcsolódik, pl. egészségügyi vagy szakmai alkalmatlanság. A munkáltató tehát kizárólag ezen indokok közül választhat, így értelemszerűen nem jogszerű felmondási ok, ha pl. a munkavállaló hosszabb ideje keresőképtelen.

Annak is van jelentősége, hogy a munkaviszony határozott vagy határozatlan időtartamra létesült-e, mert a határozott időtartam esetén nem képezheti bármi a felmondás indokát. A munkáltató a munkaviszonyt ekkor csak a törvényben meghatározott indokkal szüntetheti meg, így a felszámolási- vagy csődeljárás tartama alatt, a munkavállaló képességére alapított okból, vagy ha a munkaviszony fenntartása elháríthatatlan külső ok következtében lehetetlenné válik.

Fontos, hogy ügyeljenek az indokolásra, mert a jogellenes jogviszony megszüntetés esetén a munkaviszony körében elmaradt jövedelem címén igényelt kártérítés elérheti a munkavállaló 12 havi távolléti díjának összegét, melyen túlmenően – a törvényben meghatározott esetekben – jogosult lehet a végkielégítés összegére is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink